Hlavní obsah

Junior Lamparter předčil na MS dospělé sdruženáře, Vytrval byl dvaadvacátý

Oberstdorf

Rakušan Johannes Lamparter udržel vedení po skoku a stal se sdruženářským mistrem světa na velkém můstku. Devatenáctiletý Rakušan mezi dospělými triumfoval jen tři týdny po té, co získal juniorský světový titul. Nejlepším českým reprezentantem byl tentokrát Jan Vytrval, který obsadil 22. místo, což je jeho nejlepší umístění na vrcholné akci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rakušan Lamparter se stal sdruženářským mistrem světa na velkém můstkuVideo: sntv

 
Článek

Lampartera nedokázal atakovat ani nejlepší sdruženář současnosti Jarl Magnus Riiber, který do desetikilometrové běžecké části odstartoval jako třetí se zhruba půlminutovou ztrátou na mladého Rakušana. Norský šampion ze závodu na středním můstku dostihl druhého Japonce Akita Watabeho, ale Rakušanovi se nepřiblížili. Lamparter vyhrál o 37,1 sekundy před Riiberem. Bronz s přehledem udržel Watabe.

Získat juniorský i seniorský titul v jednom roce dokázal dosud jen norský sdruženář Trond Einar Elden v roce 1989 v Lahti. Tomu se to dokonce podařilo ještě před 19. narozeninami.

"Ještě chvíli potrvá, než to všechno pochopím," řekl šťastný Lamparter po vůbec prvním triumfu mezi seniorskou elitou. "Od začátku jsem se snažil držet velmi vysoké tempo. Při nájezdu do cílové rovinky si člověk říká, jestli je to pravda, nebo ne. Uvěřil jsem až v cíli, protože moc dobře vím, jak rychle se člověk může sesypat," řekl senzační vítěz. Jeho kvality uznal i favorizovaný Riiber. "Byl dneska ten nejlepší na světě. Mně to nešlo ve stoupáních a necítil jsem se dobře," konstatoval vicemistr světa.

Dvaadvacetiletý Vytrval se v běhu posunul z 27. místa po skoku. Bronzový medailista z juniorského MS v roce 2018 skončil i ve druhém závodě na tomto MS v první třicítce, na středním můstku byl sedmadvacátý.

Vytrval předběhl i Ondřeje Pažouta, který klesl o tři pozice na 24. příčku. Juniorský světový šampion z roku 2018 Pažout nenavázal na třinácté místo z prvního individuálního závodu v Oberstdorfu, což byl jeho životní úspěch.

Žádný další Čech se do třicítky nedostal. Nejzkušenější člen týmu Tomáš Portyk obsadil 32. místo a zopakoval umístění ze středního můstku. Lukáš Daněk byl šestatřicátý.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Oberstdorfu (Německo):
Severská kombinace:
Muži - velký můstek+10 km:
1. Lamparter (Rak.) 23:11,1
2. Riiber (Nor.) -37,1
3. Watabe (Jap.) -45,8
4. Frenzel -1:57,7
5. Riessle (oba Něm.) -1:57,9
6. Herola (Fin.) -1:59,0
7. J. L. Oftebro -2:04,3
8. Andersen (oba Nor.) -2:10,5
9. Muhlethaler (Fr.) -2:27,1
10. Jamamoto (Jap.) -2:31,5
...
22. Vytrval -3:59,7
24. Pažout -4:03,9
32. Portyk -4:53,7
36. Daněk (všichni ČR) -6:06,6
Běh na lyžích
Štafeta 4x5 km

Reklama