Hlavní obsah

Tragédii na Aljašce přežila legenda českého snowboardingu

Anchorage/Praha

Pět obětí, jeden přeživší, hlásili záchranáři do Anchorage. Osud během heliskiingového výletu na Aljašce, při němž v troskách vrtulníku zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner, míchal karty a vstupenku do života si nakonec opatrně vytáhl další český účastník výpravy. Osmačtyřicetiletý David Horváth, který patří k legendám českého snowboardingu, leží po nehodě ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu v nemocnici.

Foto: repro Red Bull/LTB SNOWBOARDS

David Horváth na archivním snímku ze závodů v Peci pod Sněžkou v roce 1996.

Článek

Kdo se na přelomu 80. a 90. let pohyboval po českých horách, možná nesmělé, ale o to divočejší začátky snowboardingu pamatuje. Neotřelá disciplína provokující tradičně lyžující veřejnost lákala nespoutané duše, tu Horváthovou nevyjímaje. Jako závodník vybojoval talentovaný jezdec celkem deset domácích titulů a v letech 1997-2001 si připsal i osm startů ve Světovém poháru, jeho maximem zůstává čtrnácté místo v U-rampě na SP v Tignes v roce 2000. V U-rampě závodil rovněž na dvou světových šampionátech (1999 Berchtesgaden - 21., 2001 Madonna di Campiglio - 59.).

Poslední domácí titul Horváth získal v roce 2002 a jako téměř třicetiletý se rozhodl dát prostor mladším. „Připadám si jako bratři Pospíšilové," hodnotil tehdy s úsměvem pro idnes.cz svůj jubilejní titul. V témže roce nebyl v době tehdy ještě zjitřených vztahů mezi Mezinárodní lyžařskou federací FIS a snowboardingovou asociací, která se později včlenila do tradičních struktur FIS, daleko od vysněného startu na olympijských hrách v Salt Lake City, účast mu ale nakonec těsně unikla.

Foto: CNC/Jaroslav Legner, Profimedia.cz

David Horváth na archivním snímku z roku 2005.

„Na příští sezonu plánuji freeriding, expedice, filmování a co se týká závodění, tak svoje místo v Českém poháru přenechám dalším," plánoval tehdy Horváth budoucnost. Svět v prašanu tak nikdy neopustil a jako fotograf si postupně našel cestu i ke Kellnerovi. Fotil rovněž parkuristku Annu Kellnerovou, dceru zesnulého miliardáře a partnerku Daniela Křetínského.

Březnová expedice na Aljašku ale bohužel neskončila veselým prohlížením nafoceného a natočeného materiálu, tak jako mnohokrát předtím. Horváthovi bylo nicméně dáno tragický let nad ledovcem Knik přežít...

Reklama

Související témata: