Hlavní obsah

Skokani na lyžích si zvykají na nové přiléhavé kombinézy

Praha

Skokani na lyžích si zvykají na nové přiléhavé kombinézy. Místo volnějších, které byly často terčem kritiky, spekulací o podvádění soupeřů a důvodem k diskvalifikacím, musí nově kombinéza korespondovat s tělem.

Foto: czech-ski.com

Český skokan Roman Koudelka na závodech v Harrachově

Článek

"Připadám si jak v běžecké kombinéze, ale měl jsem z toho větší obavy. Je to dost znát, velký rozdíl, ale pokud budu skákat jako v uplynulé sezoně, tak by to na mou dynamickou techniku nemělo mít výraznější vliv," řekl ČTK Roman Koudelka, pátý z Turné čtyř můstků a desátý muž Světového poháru, v kterém vybojoval druhé místo v závodu ve Willingenu.

Češi měli možnost jako jedni z prvních vyzkoušet nové kombinézy ušité jen z pěti částí místo předchozích sedmi, což eliminuje počet švů. Na můstku v polském Sczyrku absolvovali asi dvacet skoků. "Nenese to, je to divné," řekl Jakub Janda, vítěz Světového poháru z roku 2006.

Změnu schválila skokanská komise na kongresu FIS v Koreji. Kombinézy mohou být volnější jen od kolen dolů, aby se pod ně vešly boty. Navíc zip musí přesahovat límec o 1,5 až 5 centimetrů, aby byl vidět nad číslem a nemohl být rozepnutý.

Koudelka je šipkař

Největší rozdíl je podle skokanů v prvních padesáti šedesáti metrech skoku. "Tam mám pocit, že to nenese," řekl Koudelka. "Když ale půjde odraz trošku výš, tak extra minus metry nebudou. Dole už jsem problémy neměl," uvedl. Janda patří ke skokanům, kteří mají rychlý přechod na lyže, což ho může srážet. "Jsem šipkař, rád jdu mezi lyže. Teď se budu muset udržet nad nimi" řekl bývalý vítěz Turné čtyř můstků.

Přiléhavá kombinéza se na rozdíl do té staré nenafoukne, a proto nenese. Podle skokanů to přinese i zvýšení nájezdové rychlosti a tvrdší dopady. "Sebemenší chyba udělá šílený rozdíl," mínil Janda. Už to poznal na vlastní kůži. Při jednom skoku šel příliš rychle mezi lyže a přistál na bubnu. "Nic jsem nestihl a dolů sjel s otevřenou pusou. Takových skoků diváci uvidí dost i při závodech," řekl Janda.

Materiál kombinéz může být až o 20 procent elastičtější než ten bývalý, ale vytahuje se. "Kombinéza se při pohybu přehrne a odstává," uvedl Janda. "Bude se muset pořád dokola přešívat a byl problém s umístěním rukavic. Nejdou pod to dát, to budou muset pozměnit," prohlásil Koudelka.

Tělové kombinézy přinesou podle obou větší rozdíly při poryvech větru během skoku. A ještě jeden problém Češi při testování odhalili. "Skákali jsme v dešti, kombinéza se na mě přilepila a měl jsem pak problém se z ní dostat," smál se Koudelka. V zásadě by ale měly být kombinézy férovější. "Podvádět se trošku bude pořád, ale pro menší skokanské státy to bude přínos," uvedl Koudelka.

Reklama