Hlavní obsah

Neumannová jde do první bitvy, čeká medaili

OBERSTDORF

Konec nejistoty. Kateřina Neumannová ve čtvrtek vyrazí do první bitvy na světovém šampionátu v Oberstdorfu, českou jedničku čeká souboj na desetikilometrové trati volnou technikou. Další sadu medailí si rozdělí běžci. I česká čtveřice, povzbuzená předešlým výsledkem ve Světovém poháru, míří na bruslařské patnáctce vysoko. Hned první den MS stojí za to.

Foto: internet

Kateřina Neumannová.

Článek

Zlato z vrcholné akce, největší motiv návratu Kateřiny Neumannové po mateřské dovolené, se promítá v jejích úvahách. Česká běžkyně v sezóně vyhrála obě volné desítky, které ve SP absolvovala. Její přípravu sice narušila nemoc, ale stále je kandidátkou na stupně vítězů. "Nebudeme zastírat, že chceme jet o medaili. A pokud bude všechno držet, jak má, tak bychom mohli uvažovat i o největším úspěchu," pravil trenér Stanislav Frühauf.

Poslední trénink jela Neumannová rychle, aby si zvykla na závodní tempo. Naposledy startovala skoro před měsícem v Pragelatu a dojela druhá. "Jsem v nejistotě ohledně formy, to odhalí až závod. Snažím se být uvolněná, vždyť desítka je asi mojí nejsilnější disciplínou," uvedla Neumannová.

:. ANKETA
Jak dopadne Kateřina Neumannová ve čtvrtečním závodu na 10 km volnou technikou? Hlasujte v anketě na konci článku.

Běžci by rádi dva skončili v první desítce. "Je to odvážný plán, ale jsme na mistrovství světa," uvedl kouč Miroslav Petrásek.

Do desítky se v tomto ročníku vešli Bauer, který má na kontě i vítězství, a před necelým týdnem i Koukal. Na startu je doplní pravidelně bodující Magál a také Michl. Mužům vládl na začátku sezóny Němec Teichmann, který kvůli nemoci nepoběží. Tipovat obsazení stupňů vítězů je ošemetné.

"Nedá se ukázat na jednoho a říci, ten vyhraje. Je to variabilní, nahoře je pokaždé někdo jiný," řekl švédský běžec Mathias Fredriksson. Poslední závod v distančních závodech vyhrál Slovák Martin Bajčičák.

Za titul mistra světa dostane český vítěz v běžeckých závodech 250 tisíc korun, ve štafetě by kvarteto za prvenství dostalo 400 000 korun. Přesné částky pro skokany a sdruženáře svaz nezveřejnil. Závodníci v severské kombinaci mají odměny vypsány do šestého místa, skokani je mají zakotveny v individuálních smlouvách, ale pohybují se jen v desítkách tisíc.

MS v klasickém lyžování - čtvrtek
12.3010 km žen - volně
15.0015 km mužů - volně

Reklama