Hlavní obsah

Němec je zpět na trůnu. Získal třináctý titul mistra světa a stal se před očima japonské princezny králem celého šampionátu

Skvělá forma vydržela českým reprezentantům až do konce světového šampionátu v lyžování na trávě v japonském Šičikašuku. V závěrečném slalomu opět slavili double, druhý titul zde získal 37letý Jan Němec, nejúspěšnější lyžař historie. Martin Štěpánek, mistr světa ze super-G, dojel pro stříbro.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Travní lyžař Jan Němec

Článek

Byl to skoro český český den. Obdivuhodný návrat slaví Němec, který celou sezonu bojoval s bolestí po zářijové operaci kolenních vazů. A teď dobyl svůj třináctý titul mistra světa a třetí medaili na japonském svahu. Ocenila ho přímo i japonská princezna Tsuguko.

Noční průtrž mračen ztížila podmínky a ranní déšť, který celý den neustával, udělal z tratě „bahňák". První kolo stavěl český trenér Daniel Mačát. „Bylo hodně těžké rozmístit tyče tak, abychom se vyhnuli všem promáčeným místům. Terén byl skutečně na hranici regulérnosti. Ale nakonec se nám to povedlo a závod mohl být odstartován. Poprvé můžeme říct, že se nám podařilo postavit trať Čechům na míru," usmíval se.

Na startu se mezi diváky usadili opice a mezi prvními šesti po úvodním dějství viděli hned čtyři Čechy. Němec byl těsně druhý za Rakušanem Stockerem, na třetím mistě figuroval Štěpánek, čtvrtou příčku držel Jan Gardavský a nejlepší šestku uzavíral Lukáš Kolouch.

Japonský trenér vytyčil trať pro druhé kolo podobě tomu prvnímu. Kolouchovi se stejně jako při superkombinaci povedlo zajet bez chyby a znovu měl druhý nejlepší čas kola. Ten ho vynesl až na vynikající „bramborovou" medaili pouhých 11 setin za bronzovým Italem Frauem. Na medaili útočil také Gardavský. Po drobném zaváhání v sedmé bráně z toho byl šestý nejrychlejší čas.

To už byli na startu finálového kola jen tři nejlepší... Štěpánek nezklamal a vybojoval svoji druhou, tentokrát stříbrnou medaili. Němec ho porazil úžasným výkonem, jeho náskok činil pouhých třináct setin. Po dojetí do cile poslední jízdy čekal na výkon vedoucího Stockera. Ten projel 32 bran bez jediného zaváhání, než ho z rovnováhy vyvedla ta třiatřicátá a on se ocitl na zemi. Tím rozpoutal nadšení v hloučku české výpravy.

Mezi ženami byla nejrychlejší Lisa Wusits z Rakouska, Magdaléna Kotyzová podala velmi dobrý výkon, který jí zajistil deváté místo.

„Celé mistrovsrtví nabídlo extrémně vyrovnané souboje, ve kterých nebyl předem nikdo jasným favoritem. Medaile si mezi sebou rozdělilo hned sedm zemí," hodnotil kouč Mačát. Češi se stali díky závěrečnému spurtu se třemi zlatými a dvěma stříbrnými nejúspěšnější výpravou šampionátu před domácím Japonskem a Rakouskem.

Reklama