Hlavní obsah

Strachová v Söldenu nepojede, návrh na národní kvalifikaci vzbudil emoce

Praha

Série zranění a nevýrazných výsledků posledních sezón dostala české sjezdaře do nepříjemné situace. Míst pro závody Světových pohárů je méně než zájemců, a tak se způsob obsazení jediné pozice pro víkendový start Světového poháru v Söldenu stal zejména v ženském družstvu předmětem místy vášnivých debat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

V Söldenu se představí dvojice Ondřej Bank a Kateřina Pauláthová.

Článek

Podle dosavadních kritérií, tedy umístění ve světovém žebříčku, si účast v obřím slalomu na rakouském ledovci zajistili Ondřej Bank a Kateřina Pauláthová.

Nebyla vůle měnit kritéria

Jenže trenérský tým Šárky Strachové, která po loňských vážných zdravotních problémech obří slalomy téměř nejezdila, přišel s návrhem na dodatečnou kvalifikaci. Jakési play off po rakouském vzoru mezi Pauláthovou a Strachovou ale neprošlo.

„Na trenérské radě nebyla vůle ta kritéria změnit, bylo to považováno za účelové překrucování. Já byl pro, aby se aktuální výkonnost zohlednila, i když se to mohlo otočit i proti Ondrovi, který měl místo jisté,“ říká kouč Tomáš Bank, bratr českého sjezdaře.

„Byly tam emoce. Šárka strašně chtěla jet, byla motivovaná si to vyjet. Holkám zase přišlo nespravedlivé, že chceme něco měnit,“ popisoval Bank atmosféru na společném soustředění na Hintertuxu.

Začne až v Levi

„Škoda, že jsem neměla možnost si o nominaci zajet. Držím Pauláthové palce, snad bude bodovat,“ prohlásila Strachová která tak Světový pohár odstartuje až při slalomu ve finském Levi 16. listopadu.

Na Hintertuxu se odjely jen měřené tréninkové jízdy, z nichž ale Strachová při obřím slalomu nevyšla lépe než její konkurentka. „Já to neřeším. S časy jsem spokojená a pro mě bylo plus, že jsem se Šárkou trénovala,“ dodala Pauláthová.

Pokud v Söldenu postoupí do druhého kola, což se jí v minulé sezóně ani jednou nepovedlo, v dalších závodech už budou moct startovat dvě české reprezentantky.

Reklama

Související témata: