Hlavní obsah

Krátké rukávy, léto, hrozící vítr a sníh v kýblu. Létat se v Harrachově bude, ale prodraží se to

Harrachov

Jarním sluníčkem zalitý Harrachov pulsuje životem v krátkém rukávu. Děti běhají na hřištích, kavárny a zahrádky se zaplňují, sluneční brýle jsou nutností. Na teploměru u dolní stanice lanovky na Čertovu horu svítí 15 stupňů Celsia. Na hromádku u pokladny "prská" z roury sníh, ale bílá je pouze sjezdovka a mamutí můstek, jinak se všude kolem zelená. Taková je kulisa mistrovství světa v letech na lyžích, které začíná čtvrteční kvalifikací. A kvůli potížím se sněhem se pořádně prodraží. K tomu pořadatele trochu děsí i předpověď počasí na víkend.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Přípravy na mistrovství světa v letech na lyžích v Harrachově.

Článek

V březnu v Harrachově sníh bude, tvrdili organizátoři ještě na začátku února. Jenže není. A letos v podstatě ani nebyl. "Sháníme ten sníh, kde se dá," řekl šéf organizačního výboru Rostislav Jozífek. Pořadatele už to stálo nejméně tří milióny korun navíc. "A to ještě neznám tu příšernou spotřebu energií," podotkl Jozífek. Finance jsou ale prý zajištěny.

Ani nejmodernější zasněžovací systémy by ale pořadatele nespasily. K dispozici jsou specialisté z německé firmy, jejichž žluté roury umí stříkat drobné krystalky z ledu až do teploty přes třicet stupňů Celsia. Nizozemská společnost vyráběla minulý týden sníh v hermeticky uzavřených stanech za pomoci dusíku.

"Jenže musíme to dělat i postaru. Zachraňuje nás umělý sníh z malých můstků i sníh z lesa," přiznal Stanislav Slavík z harrachovského skokanského oddílu, který má na starosti přípravu mamutího můstku.

Na Čertově hoře je proto nebývale rušno. Po lese běhají dobrovolníci s lopatami a kyblíky, zbytky přírodního sněhu vybírají pod smrčky a nosí na nájezd. Stopa je před paprsky raději přikrytá bílou plachtou.

Sníh dramaticky taje

Organizátoři vytvořili několik desítek metrů dlouhé plechové koryto, kterým si sníh stahují z hromad nastříkaných na kopci dolů k můstku. Další parta vozí sníh z lesa na buben na saních. "Tak jsme zasněžovali můstek před čtyřiceti lety," uvedl s úsměvem Slavík.

Na můstek se sníh natahuje postupně, definitivně je připraven od středy. Musí se ale stále doplňovat, při vysokých teplotách dramaticky taje. "Dohrnujeme to, skoro 70 lidí na můstku maká," prohlásil.

Dohromady bylo potřeba 3500 kubíků sněhu. Přírodního, umělého s přísadou chemie, dusíkového i z ledu. "Spotřebovali jsme všechno. Jinak bychom byli v háji. Poslední týden to byl problém," přiznal Slavík. A stejně jsou hned po odrazovou hranou můstku matrace. "Šetříme," vysvětlil. "A matrace jsou bezpečnější, než kdyby někdo spadl do pěti centimetrů sněhu," prohlásil.

Jeho muži můstek z roku 1979, který byl naposledy opraven před 22 lety, upravují už roky. Znají ho, mají zkušenosti. Ale stejně jim zatrnulo. To když se na ztrouchnivělém bubnu dvakrát propadla dřevěná prkna. "Spadl nám tam stroj, muselo se to celý znova opravit. Hektika," prozradil Slavík.

I proto je neuvěřitelné, že sjezdovka z Čertovy hory je v provozu bez problémů a po ránu skýtá kvalitní lyžování. "A bude dál, ještě určitě dva týdny," ujistil šéf provozu lanovky Milan Goč. "Hned po mistrovství světa sníh z můstku stáhneme na dojezd," řekl.

Vrátí se zima. A může přinést problémy

Jenže všechno se ještě může pokazit. Skoro letní počasí o víkendu vystřídá zima a nejspíš i déšť nebo sníh. A také vítr. Tolik typický pro harrachovské závody, kterých se za poslední dvě desítky let mnoho zrušilo. Není vyloučeno, že se bude rušit i tentokrát. Co na tom, že poslední měsíc bylo ideální skokanské počasí.

"Musíme doufat, čtvrtek a pátek budou bez problémů. To víte, že nespíme. Koukáme každou chvíli na předpověď, jak se to vyvíjí," uvedl Slavík a i v teplém počasí běhal mráz po zádech. "Když se tady ty lidi nadřou a pak by to nemělo...," raději ani nechtěl vyslovit.

Čertova hora před víkendem září, ale bude zase zlobit.

Reklama

Související témata: