Hlavní obsah

Pořadatelé MS lyžařů budou chtít půl miliardy

PRAHA

Pořadatelé MS v klasickém lyžování, které se bude konat v roce 2009 v Liberci, slevili ze svých finančních požadavků. Od vlády budou chtít na vybudování sportovní infrastruktury zhruba půl miliardy korun, zatímco dříve požadovali téměř miliardu. Oznámil to předseda organizačního výboru šampionátu Roman Kumpošt. O návrhu, který předloží ministerstva školství a pro místní rozvoj, bude ve středu jednat vláda.

Foto: Sport.cz

Liberec bude hostit mistrovství světa v klasickém lyžování v roce 2009.

Článek

O podporu žádají pořadatelé proto, že finanční nároky na zajištění mistrovství přesahují jejich možnosti. Peníze by měli získat od několika ministerstev v letech 2006 až 2008. Podle informací ministerstva školství musí peníze na podporu šampionátu jednotlivé resorty najít ve svých rozpočtech, státní rozpočet se kvůli tomu navyšovat nebude.

"Ke snížení finančních požadavků jsme přistoupili po vzájemné diskusi. Musíme vycházet z možné reality," uvedl Kumpošt. Na materiálu prý s ministerstvem školství pracovali asi půl roku. V sobotu se kvůli šampionátu sešli zástupci Liberce a Libereckého kraje s premiérem Jiřím Paroubkem a ministryní školství Petrou Buzkovou. O údajné kritice premiéra na adresu Liberce za přípravy šampionátu Kumpošt nevěděl. Jednání podle něj bylo věcné.

Generálka v roce 2008

Přípravy na šampionát a budování sportovišť pokračují podle plánu. Jednání o konečné částce, kterou pořadatelé od vlády získají, podle Kumpošta práce nijak neomezují. Dělají úpravy, které hradí z vlastních prostředků.

Ještě letos by se na budoucích sportovištích pro MS měl uskutečnit Světový pohár v severské kombinaci. Příští rok budou stavět sportoviště v areálu Vesec. Za dva roky by měla sportoviště hostit Světový pohár v běhu a skoku na lyžích. Na rok 2008 je naplánována generální zkouška formou Světových pohárů ve všech disciplínách klasického lyžování.

Liberec získal pořadatelství šampionátu na čtvrtý pokus loni v červnu. V původních návrzích byly běžecké tratě umístěny do chráněné krajinné oblasti v Jizerských horách, což se nelíbilo ochráncům přírody. Nový návrh počítá s tím, že tratě budou mimo tuto oblast, ale v nižší nadmořské výšce. Organizátoři tak musejí počítat s tím, že nemusí být dostatek přírodního sněhu.

Reklama

Související témata: