Hlavní obsah

Skokan Koudelka skončil v kvalifikaci v Innsbrucku čtvrtý

Aktualizováno

Skokan na lyžích Roman Koudelka obsadil v sobotní kvalifikaci na třetí závod Turné čtyř můstků v Innsbrucku čtvrté místo. Stejně jako do předchozího závodu v Garmisch-Partenkirchenu ho v neděli doplní dvojice Jakub Janda a Jan Matura. Neuspěl pouze Lukáš Hlava, jenž po polovině Turné nahradil Antonína Hájka.

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Roman Koudelka během kvalifikace na Turné čtyř můstků v Innsbrucku.

Článek

Koudelka, který měl účast v závodě jistou díky druhému místu v průběžném pořadí Světového poháru, skočil 125 metrů a zaostal pouze 3,5 bodu za vítězem Michaelem Hayböckem z Rakouska. Nejlepší český skokan si tak poprvé na Turné připsal v kvalifikaci výsledek - v Oberstdorfu neskákal a v Ga-Pa byl také z čtvrté pozice diskvalifikován kvůli kombinéze.

Po kvalifikaci si pochvaloval, že se cítil lépe. "Byl jsem uvolněnější. S Richiem (trenérem Schallertem) jsme si řekli, že mám skákat pro radost, což se dnes dařilo. Čtvrté místo beru, je to velký krok dopředu. Doufám, že vydrží počasí a zítra to zopakuji," řekl Koudelka Radiožurnálu.

Liboval si nad podmínkami, které provázely kvalifikaci. "Byly ideální. Foukalo do jednoho metru za sekundu, takže to byla velice spravedlivá kvalifikace. Kéž by to tak vydrželo na zítra, ale prognózy nejsou úplně ideální," uvedl průběžně osmý muž Turné.

V k.o. systému prvního kola se Koudelka utká s Finem Anssim Koivurantou, jenž si loni v Innsbrucku nečekaně připsal premiérové vítězství v SP. "Uvidíme, jestli to nezopakuje. Celkově mi to je jedno. I kdybych chytil někoho úplně těžkého, věřím si tu. Skáču dobře a nemusím mít obavy. Když bude vše v regulích, mělo by to být v pořádku," věří Koudelka, jenž by se rád posunul výš. "Bude záležet na počasí. Skákal jsem tu dobře i tréninky, přišla mi nová kombinéza. Jde o to si to užít a ne zas chtít někde závodit a snažit se útočit."

Soupeře zvučných jmen budou mít také další dva Češi. Vítěz Turné z roku 2006 Janda obsadil v kvalifikaci 18. pozici a jeho soupeřem bude průběžně druhý muž miniseriálu Peter Prevc ze Slovinska. Matura (v kvalifikaci 44.) se utká s japonským veteránem Noriakim Kasaiem, jenž v Oberstdorfu v přímém souboji porazil Koudelku.

Debutantovi na aktuálním Turné Hlavovi unikla účast v závodě o sedm bodů, v kvalifikaci obsadil 55. pozici.

Kvalifikace na závod SP a Turné čtyř můstků ve skocích na lyžích v Innsbrucku (Rakousko):
1. Hayböck 128,2 b. (128 m)
2. Kraft (oba Rak.) 127,2 (124,5)
3. Freitag (Něm.) 125,8 (125,5)
4. Koudelka 124,7 (125)
18. Janda 113,8 (122,5)
44. Matura 106,3 (116)
55. Hlava (všichni ČR) 95,8 (113,5)
Dvojice pro 1. kolo:
Koudelka - Koivuranta (Fin.)
Janda - Prevc (Slovin.)
Matura - Kasai (Jap.)

Reklama

Související témata: