Hlavní obsah

Ahonen a Norové jsou favority MS v letech, může jím být i Janda

PRAHA

Sotva dozněly fanfáry po Turné čtyř můstků, už mají skokani na lyžích před sebou další vrchol sezóny. Necelý měsíc před olympijskými hrami v Turíně si to v rakouském Kulmu rozdají o medaile na mistrovství světa v letech. K hlavním favoritům na největším přírodním můstku světa patří Norové v čele s obhájcem titulu Roarem Ljökelsöyem, Fin Janne Ahonen a pokud se rozhodne skákat, pak i český skokan Jakub Janda.

Článek

O medaile v jednotlivcích se bude závodit čtyřkolově, pokud to počasí umožní, v pátek a v sobotu. Ve čtvrtek je na pořadu kvalifikace, neděle je vyhrazená soutěži družstev.

Janda se s Ahonenem minulý pátek podělil o triumf v Turné čtyř můstků a po závodu v Bischofshofenu řekl, že si není jistý, zda do závodu nastoupí. "Nic od sebe neočekávám, a když se mi nebude dařit, tak raději odjedu," řekl Janda na tiskové konferenci v Rakousku. Pro lety otestoval tvrdší lyže a měl z toho v tréninku dobrý pocit. "Kulm není úplně největší. Může být v klidu," řekl v úterý ČTK Jandův manažer František Jež.

V Kulmu je o něco menší můstek, i na něm se ale létá přes 200 metrů. "Rozhodne sám, on je tím, kdo stojí nahoře," nechal se v Právu slyšet trenér reprezentace Vasja Bajc, že hlavní slovo bude mít jeho svěřenec.

V Kulmu už Češi slavili

V Kulmu česká letecká škola už slavila světový titul. V roce 1975 zde zvítězil lomnický rodák Karel Kodejška. Druhým a zatím posledním českým mistrem světa v letech se stal Jaroslav Sakala, který triumfoval před dvanácti lety planickém mamutu.

Posledním skokem s kamerou na hlavě se v Kulmu rozloučí s kariérou Rakušan Andreas Goldberger. Pak už půjdou do boje favorité, ke kterým patří Norové. Ti se na lety těšili již v průběhu Turné čtyř můstků. "Zalítat si, to je nádhera," řekl Björn Einar Romören a Ljökelsöy přitakal s jiskrou v očích.

Ahonen se loni na Světovém poháru v letech v Planici málem těžce zranil. Při dopadu skoku dlouhého 240 metrů upadl a zlomil si žebra, ale jinak vyvázl bez následků. "Titul z letů mi ještě chybí," řekl odhodlaně před šampionátem dvojnásobný vítěz Světového poháru a čtyřnásobný král Turné čtyř můstků. Podpořit přímo na dějiště MS ho přijedou manželka Tiia i syn Mico.

Romörenův rekord asi nepadne

Pořadatelé očekávají návštěvu 100 000 fanoušků. Ideální podmínky skýtají naději k útoku na rekord můstku. Ten drží Němec Sven Hannawald, vítěz MS v letech na lyžích v letech 2000 a 2002, výkonem 214 metrů. Světový rekord ohrožen nejspíš nebude, Nor Romören loni na Světovém poháru v Planici doplachtil až do vzdálenosti 239 metrů.

S Jandou, který drží výkonem 209 metrů český rekord, do kvalifikace nastoupí ještě Jan Matura, Antonín Hájek a Borek Sedlák. Matura má osobní rekord 205,5 metru a na lety se těšil. "Lítám rád, ale rekord si v Kulmu asi překonám těžko," řekl Matura. Osmnáctiletý Hájek se na "mamuta" dostane po dvouleté pauze. "Bude tam trošku obava, ale je to pěkný pocit, když to odletí daleko," řekl mladík, jenž si chce vylepšit maximum 180 metrů.

Němcům se v sezoně nedaří podle očekávání, v jejich čtveřici není stříbrný medailista z harrachovských letů v roce 2002 Martin Schmitt, ale optimismus neztrácejí. "V jednotlivcích můžeme překvapit a v družstvech chceme medaili," řekl Alexander Herr.

Reklama