Hlavní obsah

Valenta si v Lake Placid doskočil pro osmé místo

LAKE PLACID

Skokan Aleš Valenta obsadil osmé místo v nedělním odloženém závodu SP v akrobatickém lyžování v Lake Placid. Olympijský vítěz obdržel za skok v jednokolové soutěži známku 120,13 bodu a ve vyrovnaném závodu jej od stupňů vítězů dělilo necelých 3,5 bodu. V pořadí SP se Valenta posunul na 14. místo.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta

Článek

Olympijský vítěz ze Salt Lake City 2002 převedl trojné salto s čtyřmi vruty a měl ze skoku dobrý pocit. "Rozhodčí mě bohužel trochu sekli, dle názoru jiných přihlížejících skokanů. Měl jsem být na bedně, ale je to jedno. Hlavně, že jsem zdravý," řekl Valenta.

Pódium obsadili zámořští skokani. První vítězství v sezóně slavil Kanaďan Ryan Blais, který v Lake Placid zopakoval triumf z roku 2003. Druhý skončil další reprezentant kanadské školy Jeff Bean před Američanem Jeretem Petersonem. Do první pětice se vešli čtyři Kanaďané, jejich krajan Kyle Nissen, který nadále vede průběžnou klasifikaci, skončil těsně před Valentou sedmý.

Blaisovi ani vítězství nestačilo k zisku místa v kanadské nominaci, to poslední obsadil Bean. Valenta se ještě v Turíně utká s Nissenem, Warrenem Shouldicem a Stevem Omischlem. "Chceme vyslat do Turína co nejsilnější tým a myslím, že to tak bude. Já dnes vyhrál a nejedu, takže silní asi budeme velmi, ne? Ale láme mi to srdce," řekl Blais.

Peterson předvedl svůj Hurikán

Peterson v soutěži předvedl trojné salto s pěti vruty, v rozložení jeden, tři a jeden vrut. Tuto kombinaci Valenta nazývá Ledový dech, Američan skoku říká Hurikán. Při dopadu měl Peterson potíže a přistál na jedné noze. "Za to bych měl dostat víc bodů, to je obtížnější," vtipkoval Peterson po závodu.

Závod se měl v Lake Placid konat už v sobotu, ale nárazový vítr neumožnil jeho bezpečný průběh, a tak jej pořadatelé přeložili na neděli a zkrátili na jedno kolo. Příště se skokanská elita sejde těsně před olympijskými hrami ve Špindlerově Mlýně. O body se tam bude bojovat 5. února, o den dříve se uskuteční závody v jízdě boulích s další českou olympijskou naději Nikolou Sudovou.

SP v akrobatickém lyžování - skoky (Lake Placid)
1. Blais 128,10 b., 2. Bean (oba Kan.) 124,34, 3. Peterson (USA) 123,48, 4. Shouldice a Spero (oba Kan.) oba 123,01,  ...8. Valenta (ČR) 120,13.
Pořadí SP (po 8 z 11 závodů)
1. Nissen (Kan.) 485, 2. Shouldice 391, 3. Daščinskij (Běl.) 340, ...14. Valenta 153.

Reklama