Hlavní obsah

Neumannová nechce od galejí nikoho odrazovat

LIBEREC

Je to odvážná výzva. Může někdo v domácích poměrech vbrzku výsledkově nahradit Kateřinu Neumannovou, královnu českého lyžování? To spíše české barvy vymizí z popředí pořadí velkých závodů běžkyň na lyžích, jestli vskutku už po téhle sezóně skončí s kariérou. Možná se ale při autogramiádě během akce Hledá se nová Kateřina Neumannová podepisovala někomu, kdo by se mohl přiblížit jejím výsledkům.

Článek

"V tomhle věku je to ještě sporné, jestli to budou reprezentanti, spíš to má motivační charakter, otevírá se možnost si zazávodit pro široké vrstvy děcek, nejen pro ty, co závodí pravidelně," říká Kateřina Neumannová.

Jak se vlastně akce narodila? "Ve spojitosti s našimi reklamními partnery, kteří mají zájem podporovat mládež, jsme hledali, jak pomoci; nejdříve to vypadalo na nějakou nadaci, nakonec jsme to udělali takhle," říká ke zrodu série závodů v řadě středisek s víkendovým finále na tratích, kde bude MS v roce 2009.

Co musí mít nástupkyně podle lyžařky, jejíž jméno stojí v názvu akce? "Je to složité, musí to být komplexní člověk. Sportovně to chce talent, nějakou tu morálku, trošku být k sobě tvrdý a mít štěstí a potkat ty správné lidi a mít správné vedení. Skládá se to z hodně věcí," reaguje. Žádnou konkrétní nástupkyni vyhlédnutou nemá. Ani doma na Šumavě. "Šikovných dětí je určitě dost, občas potkávám ty, co se pohybují kolem širšího mančaftu, jinak ale nemám možnost dostat se více mezi mladé. Juniorů určitě máme dost, ale vyhlédnout si takový talent není úplně jednoduché."

Někdy se zkrátka neurodí

Většina lyžařek, o kterých odborníci soudili, že by se Neumannové mohli alespoň přiblížit, zmizela z velkých bitev. Byly limitovány? Selhaly? Nebo co se s nimi stalo? "Řada lidí je nějakým způsobem limitována," soudí Neumannová, jež těží i ze svých mimořádných fyzických proporcí. A nezdary ji nezlomily. Budovala tým. Postupně mířila k výšinám. Prakticky bez domácí konkurence.

"Typy jako Zuzka Kocumová zradilo zdraví. Katka Hanušová odešla radši studovat. Zrovna tyhle dvě mohly velice dobře závodit: když ne na medaile tak aspoň do první patnáctky ve světě. Byla v tom troška smůly a z těch vlastností, které jsem jmenovala, taky asi něco chybělo. Ale podívejte se jinam. Třeba i ve Švédsku dlouhou dobu neměly závodnice světové extratřídy. Prostě se jedna dvě generace neurodí."

Galeje nikdo nevyhledává

Cítí, že tréninková dřina běžců hraničící s galejemi není to, co by dnes někdo vyhledával. Zřejmě ani dceru Lucku nebude nijak nutit k tomu, aby si vybrala stejné odvětví. "Je to tvrdé. Hodně trénovat se musí i v jiných sportech, ale někdy je to opravdu hrozné. Třeba na podzim na ledovci. Fouká, že by člověk padl, do toho mráz. Dají se prostě najít příjemnější prostředí. Na druhou stranu ten sport je krásný. Pořád na horách," říká a nemíní, že by někoho odrazovala. "Rozhodně ne. Akorát říkám pravdu, aby se připravili, že to je opravdu tvrdá práce."

Reklama