Hlavní obsah

Slováci se řítí do katastrofy. Hrozí jim konec závodního lyžování!

Bratislava

Letošní zimní sezóna se možná bude muset obejít bez slovenských lyžařů a lyžařek. Zní to až neuvěřitelně, ale vleklé spory v tamní asociaci a zákulisní boj o moc se v posledních měsících vystupňovaly natolik, že v letošní sezóně na svazích nejspíš neobjeví ani jeden slovenský závodník.

Foto: Profimedia.cz

Veroniku Velez Zuzulovou letos na svazích nejspíš neuvidíme.

Článek

Soupeřka Šárky Strachové Veronika Velez Zuzulová a další slovenské hvězdy včetně Petry Vlhové momentálně žijí v nejistotě. Podle serveru sportky.sk nemůže Slovenská lyžařská asociace (SLA) kvůli soudnímu nařízení zacházet s penězi, resp. nesmí čerpat dotace z ministerstva školství. Za žalobou na vlastní asociaci přitom stojí i otcové slovenských reprezentantek Timotej Zuzula a Igor Vlha.

Reálně tak hrozí zastavení jakékoliv činnosti, včetně přípravy a účasti na závodech nejen Světového poháru, ale i všech dalších podniků, včetně například juniorských závodů. Předběžné opatření nyní přezkoumá Krajský soud v Prešově. Pokud potvrdí rozhodnutí Okresního soudu v Popradu, bude to de facto konec závodního lyžování na Slovensku.

„Situace je kritická, už jsme se dokonce obrátili i na všechny nejvyšší ústavní činitele s žádostí o pomoc. Chceme vychovávat další Zuzulové a Vlhové, ale zákulisní boje jistých zájmových skupin o moc v lyžařské asociaci a kontrolu dotací na sport nám to znemožňují," prohlásil prezident SLA František Řepka.

„Nechceme veřejnost zatěžovat spory či žabomyšími válkami, a ani nemáme zájem se na nich podílet. Bohužel je pravda, že pokud soud potvrdí rozhodnutí v prvním stupni, tuto zimu pravděpodobně nebudeme mít za co posílat naše reprezentanty na závody. V praxi by to znamenalo konec závodního lyžování," dodal Řepka, jehož vedení má podporu velké části slovenských sportovců, například akrobatické lyžařky Zuzany Stromkové, snowboardistky Klaudie Medlové, akrobatky Natálii Šlepecké či běžkyně na lyžích Aleny Procházkové.

Reklama

Související témata: