Hlavní obsah

Glóbus, nebo medaile? Nejradši obojí, usmívá se Strachová. Ladila v hale i na konci světa

Praha

Ztěžka lovila v paměti, do kolikáté sezóny ve Světovém poháru už letos vstoupí. „Patnáctá? Nebo šestnáctá,“ přemítala slalomářka Šárka Strachová. První varianta byla správná, poprvé v elitním lyžařském seriálu startovala v prosinci 2002.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slalomářka Šárka Strachová.

Článek

Ještě hůře se jí odpovídá na dotaz, kolik let ježdění po závodních destinacích má ještě před sebou. „V mém věku už jdu sezónu po sezóně. Ale po téhle přijde olympijská, tak budu rozmýšlet, jestli si kariéru ještě o jednu sezónu neprodloužím,“ naznačuje jednatřicetiletá Strachová, že hry v jihokorejském Pchjongčchangu jsou značným lákadlem.

Za přípravou do Argentiny

Dva roky po sobě se umístila v elitní pětce mezi slalomářkami v celkovém hodnocení SP, netají se snem o dobytí malého křišťálového glóbu. K tomu nadcházející sezóna skýtá možnost bojovat ve švýcarském Svatém Mořici o medaili z mistrovství světa, pro Strachovou už by byla pátá v kariéře. „Jestli bych radši glóbus, nebo medaili? Obojí,“ usmívá se.

I proto týdny, kdy v Česku padaly teplotní rekordy, trávila svěřenkyně rakouského kouče Klause Mayrhofra na lyžích. Tradiční přípravnou destinací je pro ni argentinská Ushuaia, označovaná za nejjižnější město na světě.

„Opravdu si tam přijdete jako na konci světa. Je to celkem turistické místo,“ popisuje Strachová oblast, kterou si oblíbila i řada dalších evropských lyžařů. „Sice tam vlastně letíme k moři, ale místo plavek máme zimní bundy. Do hor je to pak asi čtyřicet minut cesty,“ líčí. V Argentině letos trénovala už popáté.

Příště radši do Německa

Zasněžené sjezdovky letos vyměnila i za krytou halu. „Hodně jsem ztrácela na rovinách, tam se dají lépe trénovat,“ vysvětlovala. Jenže podmínky v Litvě, kam do haly vyrazila, úplně neodpovídaly očekáváním.

„Mělo tam být větší převýšení i nový sníh, ale ten nebyl připravený ani čistý. Když budeme ještě potřebovat do haly, vyrazíme spíše do Německa,“ plánovala.

Reklama