Hlavní obsah

Skokany na lyžích čeká jednání o budoucnosti

LIBEREC

Bezesporu rušná bude sobotní valná hromada úseku skoku na lyžích Svazu lyžařů České republiky v Liberci. Vzejít by z ní mohl nový trenér reprezentace, nástupce Slovince Vasji Bajce, a možná také nové vedení. Bajc od českého skoku odchází po dvou letech.

Článek

Za tu dobu dovedl Jakuba Jandu k medailím na mistrovství světa, triumfu ve Světovém poháru a na Turné čtyř můstků. Jeho nástupce chce vedení úseku v čele s Leošem Škodou představit v Liberci, ale Jandův klub Dukla Frenštát pod Radhoštěm možná vyvolá hlasování o důvěře nejvyšším funkcionářům.

Škoda s manažerem Rostislavem Jozífkem mají mandát až do roku 2009, takže by si delegáti museli odhlasovat změnu programu. "Když budou chtít nové volby, nemáme problém. Můžou je mít. Předložíme hodnocení sezony a podřídíme se valné hromadě," řekl Škoda deníku Sport.

Závažné pochybení

Předseda Dukly Frenštát Jiří Kryške rozeslal dopis s důvody, proč vyvolat hlasování o důvěře vedení. Mimo jiné připomněl nepředložení hospodaření za rok 2004, závažné pochybení v souvislosti s realizačními týmy na OH, neřešení reprezentačních smluv a jejich dodání po sezóně.

"Totéž platí i o smlouvách olympijských či porušení reglementu FIS v souvislosti s reklamníma plochami na SP. A podivné je financování a nakládání s prostředky úseku," vypočítal Kryške.

Bajc oznámil již v průběhu sezóny, že od české reprezentace s velkou pravděpodobností odejde, což nyní potvrdil.

Nástupcem Bajce by mohl být Schallert

Měl by nyní vést slovinský národní tým. "Se šéfem skoků Primožem Ulagou dolaďujeme poslední detaily," uvedl. Spekuluje se, že jeho nástupcem u českých skokanů může být Richard Schallert, který byl asistentem u rakouské reprezentace.

Konflikt mezi Jandou, jeho manažery a současným vedením úseku se vede především o reklamní plochy. Jandův manažer František Jež by rád získal místo na závodníkových lyžích pro vlastní potřebu. To ovšem Škoda zcela odmítá.

"Reklamní plochy jim nedám. To bych obral děti a kluby," brání se Škoda. Pokud nedojde k dohodě, Janda by v tom případě asi netrénoval spolu s národním týmem, ale s osobním koučem.

Reklama