Hlavní obsah

Johaugová má zákaz startů až do vynesení trestu za doping

Norská antidopingová agentura prodloužila běžkyni na lyžích Therese Johaugové předběžný zákaz startů kvůli podezření z dopingu o další dva měsíce do 19. února. Oznámil to vyšetřovatel Niels Kiaer. Osmadvacetiletá hvězda tak nesmí závodit až do vynesení konečného verdiktu, domácí antidopingová agentura pro ni navrhla distanc na 14 měsíců.

Foto: Michael Dalder , Právo

Therese Johaugová.

Článek

Původně byla dvojnásobná vítězka Světového poháru a medailistka z olympijských her i z mistrovství světa suspendovaná na dva měsíce od října a zmeškala kvůli tomu začátek sezony. Distanc měl vypršet v neděli 18. prosince. Slyšení před Norskou sportovní federací, která o trestu rozhodne, je naplánováno na 25. až 27. ledna.

Pokud federace potvrdí zákaz startů na 14 měsíců, přijde závodnice o celý ročník Světového poháru i o únorový světový šampionát v Lahti. Vrátit k závodům by se mohla až necelé dva měsíce před olympiádou v Koreji v únoru 2018. Za doping jí ale hrozí až čtyřletý trest.

Suverénka uplynulé sezony a sedminásobná mistryně světa měla při mimosoutěžním odběru 16. září na soustředění v Itálii pozitivní test na steroid clostebol. Látka pocházela z krému Trofodermin, který jí na ošetření rtů spálených od slunce doporučil týmový lékař Fredrik Bendiksen. Ten také vzal veškerou zodpovědnost na sebe a na místo v reprezentaci rezignoval.

Reklama

Související témata: