Hlavní obsah

Prokletí děsivého svahu nezlomil. Ani na jedenáctý pokus v Alta Badii nebodoval

Alta Badia

Ani na jedenáctý pokus nedokázal český lyžař Kryštof Krýzl při obřím slalomu v Alta Badii bodovat. Během nedělního 1. kola závodu v Jižním Tyrolsku udělal chybu hned v úvodu tratě na svahu Gran Risa a časovou ztrátu už nedokázal smazat. Musel se smířit s pětatřicátou příčkou.

Foto: archiv Kryštofa Krýzla

Lyžař Kryštof Krýzl.

Článek

„Je to tady pro mě zakleté," posteskl si účastník tří zimních olympiád v cílovém prostoru závodu. „Měl jsem z jízdy dobrý pocit a nebýt jediné chyby, byl jsem v pohodě do třicítky," posteskl si třicetiletý závodník.

Co přesně se při Krýzlově vystoupení na severu Itálie přihodilo? „Nešlo o důsledek žádné krizové situace. Jel jsem a najednou byl v háji. Zničehonic mě to strašně přetočilo, skoro jsem zastavil. Ještě jsem bojoval, ale hned jsem věděl, že bude těžké dosáhnout na postup," krčil rameny bezradně Krýzl.

Závod na sjezdovce sevřené mezi dolomitskými štíty, kde se i během dne kvůli viditelnosti při závodech používá umělé osvětlení, je jedním z nejtěžších v kalendáři Světového poháru. „Sjezdovka je hodně členitá, velmi prudká. Nemá rytmus," popsal Krýzl svah, kde závodníci v jednom okamžiku bojují se sklonem až třiapadesát procent.

„Na obří slalom je to docela hodně. Ale trend je takový. Třeba ve Val d´Isere byl závod šílený. A krutě mi nevyšel. Následně jsem vyměnil lyže i lyžáky, v tréninku jsem se cítil dobře a byl před startem v hlavě dobře naladěný. Byť jsem v Alta Badii nebodoval, ujistil jsem se, že na to mám," hledal klady na vystoupení v jihotyrolském středisku Krýzl.

Zatím tak ze sedmi pokusů získat body v závodě Světového poháru letošní sezóny uspěl jedinkrát, když dojel patnáctý v listopadu ve finském Levi. „Cítil jsem se ve slalomu dobře i přes tréninkové manko," připomínal Krýzl, že v létě si při tenise poranil kotník, který mu fixovala speciální ortéza. Přišel tak o velkou část přípravy a soustředění v Chile.

„Kotník je v pohodě, ale tréninkové manko se projevuje. Jak nemám naježděné brány, dělám zbytečné chyby. Jako tady v Alta Badii. Ale pořád mohu být rychlý. A dokážu to," předsevzal si Krýzl před pokračováním sezóny.

Reklama

Související témata: