Hlavní obsah

I zápasy v kleci mají Krýzla přiblížit elitě: Nevím, jestli v sobě mám instinkt rváče

Ze sedmi pokusů v letošním kolotoči světového poháru pouze jedinkrát český lyžař Kryštof Krýzl dosáhl na body. Po letním zranění a změně lyží i lyžáků v průběhu sezóny doufá, že může bodovat pravidelně. K přiblížení elitě by českému borci měl pomoci i netradiční doplněk přípravy.

Foto: archiv Kryštofa Krýzla

Lyžař Kryštof Krýzl.

Článek

„Mám trenéra na MMA, což zahrnuje vlastně všechna bojová umění. Dost mě to baví a hlavně velmi souvisí s agresivitou, což lze využít i na svahu. Když chce člověk pomýšlet na nejvyšší příčky ve světovém poháru, musí jít do závodu naplno. A já mám někdy problém naladit hlavu, abych opravdu závodil," říkal Krýzl po superobřím slalomu v jihotyrolské Alta Badii, kde mu těsně unikla bodované pozice.

Krýzla zpestření tréninku nadchlo. „Úplně mě to pohltilo. Koukám na televizní stanici věnující se zápasům v bojových uměních. Kdybych nelyžoval, šel bych to zkusit," vyprávěl pod sjezdovkou Gran Risa na severu Itálie účastník třech zimních olympijských her.

„Nevím, jestli v sobě mám instinkt rváče. Myslím, že ho spíše hledám. Kdybych se odhodlal a šel zápasit do klece, rozhodně bych to zjistil. I proto mě ohromně láká si vše zkusit, protože v kleci se člověk nejvíce pozná," mínil Krýzl.

„Bylo by zajímavé se poměřit s kluky, kteří už v kleci zápasí delší čas. Myslím, že lyžaři mají dobrou fyzičku a v tom bych mohl mít výhodu. Ale je inspirující, jak bojovníci dřou v tréninku. Když jsou špatně připravení, dostanou na budku. Je tedy jasné, že vše berou velmi zodpovědně, což není u každého sportu pravidlem," přemítal Krýzl.

K možnosti skutečného zápasu přistupuje velmi rezervovaně. „Vlastně to platí i pro trénink. Pochopitelně totiž hrozí zranění, a tak si vše hlídám. Trenér ví, že se nesmíme pouštět do žádných magořin. Třeba jiu-jitsu je někdy docela zákeřné. Ale současně je hodně o technice a chytrosti, což se mi líbí," vykládal český lyžař.

Reklama

Související témata: