Hlavní obsah

Slovinská senzace prohání na sjezdovkách hvězdy, odměnou je jí kravička

Ještě donedávna by ji nikdo královnou sjezdu nenazval. Slovinka Ilka Štuhecová se však během jediného měsíce díky čtyřem vítězstvím ve Světovém poháru stala novou lyžařskou hvězdou.

Foto: Profimedia.cz

Slovinská lyžařka Ilka Štuhecová.

Článek

Soupeřky z ní začínají mít respekt. A není divu. Šestadvacetiletá Ilka Štuhecová v minulých sezónách ani jednou nestála na stupních vítězů. Letos však už na ně vystoupala čtyřikrát a pokaždé na stupínek nejvyšší. Třikrát vyhrála sjezd, jednou kombinaci a v super obřím slalomu brala body za páté a sedmé místo. V celkovém pořadí Světového poháru jí patří třetí příčka.

Když začátkem prosince v kanadském Lake Louise vyhrála oba sjezdy, všechny překvapila, avšak málokdo věřil tomu, že senzaci zase zopakuje. Rodačka ze Slovinského Hradce to ale dokázala. Minulý pátek ve francouzském Val d’Isere nejprve triumfovala v kombinačním závodě a v sobotu pak ovládla sjezd. V cíli pak nemohla věřit vlastním očím, že je opět nejlepší.

„Udělala jsem v závodě pár chyb. O to více překvapivější byl pohled na výsledkovou tabuli, kde vedle mého jména svítila jednička. Když se daří, tak se daří,“ prohlásila po sjezdu Štuhecová, která za vítězství dostala kravičku, což je tradiční odměna ve Val d’Isere pro nejrychlejší sjezdařku.

 

... and along came little 🐄 didn't doubt for one second, her name is Iša 🐾❤

Fotka zveřejněná uživatelem ilka stuhec (@ilkastuhec),Pro 17, 2016 v 6:08 PST

„Bude se jmenovat Iša. Je to jméno po mém pejskovi, kterého jsme museli nedávno utratit,“ vysvětlovala se slzami v očích nová lyžařská hvězda. Co stojí za jejím velkým posunem?

„Byla jsem dřív hodně frustrovaná, protože podpora slovinské federace nebyla dostatečná,“ uvedla na stránkách Daily Mail Štuhecová. „Musela jsem udělat změnu. Vytvořila jsem vlastní tým. Zezačátku to bylo hodně těžké, ale věřila jsem, že dělám správnou věc. A funguje to,“ dodala trojnásobná juniorská mistryně světa.

Velkou zásluhu na úspěších má podle Ilky její maminka. „Připravuje mi lyže. Dělá svou práci nejlépe, jak umí.“ Na lyže se postavila poprvé ve dvou a půl letech a jak říká, zůstane na nich tak dlouho, jak bude jen moci. Když má volný čas, tak si ráda přečte nějakou knihu, nebo něco namaluje. K tomu ještě stíhá studovat ekonomii na vysoké škole.

Reklama