Hlavní obsah

První krok k lyžařskému návratu? Vrabcová se představí na Jizerské padesátce

Praha

Poslední lyžařský závod absolvovala na startu minulé zimy v Kuusamu. Po vyřazení v kvalifikaci sprintu se Eva Vrabcová-Nývltová sbalila a odletěla z Finska domů. Vyčerpaná z tréninkového a závodního kolotoče, s podlomeným zdravím. Lyže nechtěla ani vidět.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Eva Vrabcová-Nývltová při skiatlonu na MS ve Falunu.

Článek

V půlce února se ale ke svému původnímu sportu, v němž získala páté místo na olympiádě, vrátí, pojede v rámci jubilejního padesátého ročníku ČEZ Jizerské 50.

V bězích zářila

Velký comeback? Zatím ne. Vrabcová nemá důvod opouštět atletický svět, do kterého letos tak oslnivě naplno vtrhla. Při maratónské premiéře v Praze zaběhla druhý nejlepší čas české historie, přidala osmé místo při půlmaratónu na mistrovství Evropy, 26. místo při olympiádě v Riu na královské vytrvalecké distanci a patnáctou příčku na nedávném ME v krosu.

Proto je s myšlenkami na návrat opatrná. „Nikdy neříkej nikdy, ale i příští rok je prioritou běhání,“ ujišťuje. Jenže při přenosech ze závodů Světového poháru nebo seriálu Ski Classics jí nohy i ruce malinko cukají.

„Dřív mě moc nebavilo koukat na lyže ještě v televizi, teď sleduju všechno, co jde. A když si vzpomenu na svou nejúspěšnější sezónu, v člověku hlodá, jestli by těm holkám zase stačil, nebo se posunuly o kus dál. Skrytá motivace tam je,“ přiznává.

Potrénuje soupaž

I proto kývla na první „zkušební“ závod.  Třicetiletá Vrabcová se ale teprve rozhodne, jestli poběží celou Jizerskou padesátku, nebo jeden z doprovodných závodů na poloviční trati.

„Teď rozhodně připravená nejsem. Ale pojedu na soustředění do Livigna, kde budu běhat a druhá fáze by mohla být lyžařská. Potřebuju hlavně natrénovat soupaž, protože při běhání ruce nepoužívám,“ plánuje.

A když se stihne připravit, bude mít ambice prohánět i lyžařky ze špičky? „Pro mě je hlavní se projet, mít ten závod jako zážitek. Ale nedokážu teď říct, jestli závodnické srdíčko nakonec nezvítězí,“ šibalsky se usměje Vrabcová, kterou do Jizerské padesátky čeká ještě několik běžeckých závodů včetně prestižního krosu v Edinburghu, kde bude hájit dres týmu Evropy.

Jizerská padesátka se z tradičního lednového termínu přesunula na 17. až 19. února poté, co organizátoři v posledních letech bojovali s nedostatkem sněhu, a před dvěma lety musela být zrušena. Podle pořadatelů zbývá v prodeji ještě zhruba čtvrtina startovních čísel na hlavní závod.

Reklama