Hlavní obsah

Kostelič ukončil kombinací SP ve Wengegu lyžařskou kariéru

Wengen
Aktualizováno

Chorvatský lyžař Ivica Kostelič uzavřel kombinačním závodem Světového poháru ve Wengenu bohatou kariéru, během níž získal mimo jiné kompletní medailovou sbírku z mistrovství světa. Sedmatřicetiletý rodák ze Záhřebu to oznámil po dnešním úvodním slalomu, po němž jen těžko zadržoval slzy. Ve sjezdu pak ve Švýcarsku dokončil poslední závod kariéry na 22. místě.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Chorvatský lyžař Ivica Kostelič během slalomu kombinačního závodu ve švýcarském Wengenu.

Článek

"Už to dál nemá smysl," prohlásil celkový vítěz SP z roku 2011, jenž si k loučení vybral svůj nejoblíbenější podnik. "Tohle je ten nejkrásnější slalomový hang na světě," řekl majitel čtyř stříbrných olympijských medalií nadšeným švýcarským fanouškům, kteří mu s transparenty a kravskými zvonci vzdali bouřlivý hold.

Ve Wengenu v minulosti slavil šest vítězství v SP, celkem třináctkrát tu vystoupal na stupně vítězů a na zdejších sjezdovkách je neúspěšnějším lyžařem.

Ve sbírce má v SP celkem 26 vítězství a vedle celkového triumfu z roku 2011 ovládl i dvakrát hodnocení slalomářů. Na MS získal v roce 2003 zlato ve slalomu, o deset let později přidal stříbro z kombinace a z roku 2011 má bronz ze super-G.

Kostelič by rád na svazích dál pokračoval, koleno, s nímž má dlouhodobě problémy, už mu ale lyžovat na nejvyšší úrovni nedovolí. "U srdce je mi těžko, ale jednou to zkrátka končí. Není možné jezdit na 80 procent," dodal po kombinačním slalomu, v němž zajel 13. čas.

Reklama