Hlavní obsah

Koukal v nové roli. Zkusí strádající český tým dostat z krize

Praha

Někdejší mistr světa Martin Koukal se stal novým trenérem mužské reprezentace v běhu na lyžích. Nahradil Lukáše Krejčího. Má pomoci hledat cestu z krize, v níž tým je. Vrcholem sezóny je mistrovství světa v Lahti (22.2.-5.3.).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Koukal (vpravo) na archivním snímku s Lukášem Bauerem.

Článek

Rada úseku schválila změny v realizačním týmu v neděli. Mužskou reprezentaci bude mít do konce sezóny na starosti Koukal, který dříve působil u reprezentačního „B" týmu a juniorského výběru. Krejčí se bude věnovat pouze trénování Petry Novákové, která se zatím v průběhu sezóny nedokázala dostat do své loňské formy.

„Budu se snažit dát klukům veškerou podporu, servis a všechny mé znalosti, abychom co nejefektivněji využili pět týdnů, které zbývají do mistrovství světa. Je to poměrně krátký čas, ale pokusíme se co nejlépe připravit," řekl Koukal pro svazový web.

Ženy do Alp, muži do Švédska a na Mísečky

Ženský tým pod vedením stávajícího trenéra Radima Dudy na závěr přípravy před MS  vyrazí do Toblachu. Nejzkušenější členové mužské reprezentace Lukáš Bauer s Martinem Jakšem pojedou pilovat formu do Švédska a ostatní členy širší nominace pro světový šampionát čeká společné čtrnáctidenní soustředění na Horních Mísečkách.

„Tam se bude rozhodovat o konečné nominaci. Začínáme 27. ledna, někteří závodníci budou v tu dobu závodit na mistrovství světa do 23 let nebo na Univerziádě, i tam do toho můžou svými výkony výrazně promluvit," uvedl dále Koukal.

Nadcházejícího Světového poháru v Ulricehammu by se měl z českých závodníků zúčastnit pouze Martin Jakš. V dalším podniku seriálu ve Falunu by se měla připojit  Nováková.

"Má potenciál na to, aby se pohybovala na pozicích do patnáctého místa. Věříme, že se jí podaří na podobné výsledky dosáhnout," pravil předseda svazového úseku Pavel Benc.

Nikomu z českých běžců se v sezóně nepovedlo dosáhnout na zářivější výsledek. Z první vrcholné události sezóny Tour de Ski odstoupili. "Mužská i ženská část reprezentace jsou výsledkově za očekáváním. Proto jsme se rozhodli, že bude lepší pokusit se výkonnostně zvednout k hlavnímu cíli této sezony, kterým je MS. Tomu chceme podřídit vše," uvedl již dříve na svazovém webu sportovní ředitel úseku Lukáš Sacher.

V širší nominaci na MS figuruje 14 běžců: Lukáš Bauer, Martin Jakš, Jan Bartoň, Aleš Razým, Michal Novák, Dušan Kožíšek, Petr Knop, Jakub Graf, Miroslav Rypl, Petra Nováková, Kateřina Smutná, Sandra Schützová, Kateřina Beroušková, Karolína Grohová, Anna Sixtová a Kateřina Janatová. Definitivní podoba výběru bude potvrzena v polovině února.

Koukal si největší úspěch kariéry připsal v roce 2003, kdy na mistrovství světa ve Val di Fiemme nečekaně vyhrál závod na 50 km volnou technikou. Získal tak vůbec první titul pro Českou republiku. O dva roky později obsadil na světovém šampionátu v Oberstdorfu rovněž překvapivě třetí místo ve sprintu dvojic společně s Dušanem Kožíškem. Na olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010 dovezl do cíle mužskou štafetu na senzačním třetím místě. Kariéru ukončil v roce 2014.

Reklama

Související témata: