Hlavní obsah

Chci znovu vyhrát, mrazy mi vyhovují, říká loňský vítěz City Crossu v Ostravě Nor Borsheim

Ostrava

Oba dva dosavadní vítězové lyžařského závodu ČEZ City Cross Sprint v Ostravě - Čech Dušan Kožíšek, který vyhrál tři úvodní ročníky, i loňský vítěz Nor Torjus Borsheim - se znovu v sobotu postaví na start mezi vysoké pece v Dolní oblasti Vítkovic. A oba si budou opět brousit zuby na atraktivní skleněnou cenu v podobě lyžařské body, kterou si vítěz sprintu z Ostravy odveze.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Běžci na lyžích Dušan Kožíšek a Torjus Borsheim z Norska před exhibičním závodem ČEZ City Cross Sprint Ostrava.

Článek

„Trať je zase malinko jiná, včetně startovací rampy. Budeme muset na trati zase trochu improvizovat. Taktika se před samotným závodem určuje jen velmi těžko," řekl trojnásobný vítěz ostravského sprintu Kožíšek, který vybojoval v roce 2005 s Martinem Koukalem a o dva roky později s Milanem Šperlem na mistrovství světa bronzové medaile ve sprintu. Na krátkém okruhu je proto jako doma.

„Kdo chce vyhrát, musí být v cíli první, to je jednoduché. Ve sprintu je hodně důležitý začátek, pak bude potřeba ale svou pozici ještě udržet," smál se Kožíšek. Kromě něj a Jana Bartoně se z české špičky na start postaví ještě Aleš Razým.

Časový harmonogram závodů ČEZ City Cross Sprint 2017 v Ostravě
13.55 hodin: závod dětí – Leo Express Sprint
15.30 hodin: start kvalifikace – závod dorostu + hlavní závod mužů/žen
17.30 hodin: finále závodu dorostu
17.50 hodin: finále hlavního závodu ČEZ City Cross Sprint (muži/ženy)

Český reprezentant vyhrál tři úvodní ročníky, loni si ale trofej z Ostravy odvezl norský lyžař Torjus Borsheim, který v dramatickém finále porazil druhého Jana Bartoně a třetího Kožíška. „Stejně jako loni nejsem v Ostravě úplně fit. Minule to stačilo na pódiové umístění a nejméně to bych rád zopakoval," uvedl Kožíšek. Ženskou část před rokem vyhrála Češka Sandra Schützová, která poběží v Ostravě i tentokrát.

Sportovní hvězdy v roli biatlonistů

Výborně připravený je ale také obhájce trofeje Borsheim. „Ano, chci zase vyhrát. Ale nebude to snadné, protože sprint je velmi ošidný. Komu se povede start, ten má ale velkou šanci. Letos budou jiné podmínky, než loni, kdy nebyla taková velká zima. Sníh bude tvrdší, ale to by mi mělo vyhovovat. Věřím, že budu znovu mezi nejlepšími," svěřoval se Borsheim. Ostravského závodu se zúčastní špičkoví lyžaři z Polska, Slovenska, Itálie, Norska, Austrálie, Finska a Estonska.

Lyžařský program odstartuje v 14.45 hodin letecká show akrobata Martina Šonky, od rána bude připravena také biatlonová střelnice pro děti, uskuteční se také biatlonová exhibice sportovních hvězd. Svůj um na běžkách a střelbě na laserový terč předvedou moderní pětibojaři David Svoboda a Jan Kuf, vodní slalomář Vavřinec Hradilek nebo zmíněný pilot Šonka. V týdnu od 22. do 29. ledna bude pak závodní trať se všemi zatáčkami a přejezdy k dispozici bezplatně pro veřejnost a školy.

Reklama

Související témata: