Hlavní obsah

Nad startem Ledecké v Ga-Pa visí otazník, trenér jí sjezd nedoporučí

Garmisch-Partenkirchen

Vrátila se na místo, kde poprvé naplno ohromila lyžařský svět. Při loňském debutu ve Světovém poháru Ester Ledecká v Garmisch-Partenkirchenu hned vlétla do elitní třicítky, ve sjezdu skončila 24. a pochvalné reakce sklízela i od lyžařských hvězd Vonnové, Gutové či Weiratherové. V sobotu by na sjezdovce Kandahar mohl jednadvacetiletý talent předvést, jak se za rok posunul. Jenže start Ledecké ve sjezdu (od 10:15 h na Eurosportu) je spíš nepravděpodobný.

Foto: Profimedia.cz

Ester Ledecká při loňském startu v SP v Garmisch-Partenkirchenu.

Článek

Po snowboardových úspěších nazula opět lyže, před týdnem v Altenmarktu dokonce vyhrála trénink. Jenže v Ga-Pa zvládla jen jeden. Po tréninku si stěžovala na únavu, ale žaludeční potíže ji definitivně zmohly v noci na pátek. „Měla těžkou noc. Doporučil bych jí nestartovat, přece jen je to tady jeden z nejdelších sjezdů ve Světovém poháru," vyprávěl lyžařský kouč Ledecké Tomáš Bank.

Doporučení ale nemá váhu zákazu. „V tréninku jí zakazuju desátou nebo dvacátou jízdu, ale stejně zabere až to, když prostě sundám tyče z trati," pousměje se Bank nad pověstnou tréninkovou pílí Ledecké. Z trati závodu pochopitelně tyče sbírat nebude, a tak se v pátek večer chystal jako by jeho svěřenkyně na startu byla. „Obávám se, že stejně bude chtít jet. Ztratila hodně vody, ale přes den už jí bylo dobře. Nalosována do závodu je, rozhodne se ráno," plánoval Bank.

Problémy postihly i Američanky

Žaludeční a střevní potíže v ženské části SP řádí, postiženy byly i všechny Američanky. A právě s jejich doktorem český minitým řešil potíže Ledecké. „Moc se k ní nehrnul, jak to může být dost infekční, ale na dálku jsme s ním její stav konzultovali," říká Bank.

Za normálních okolností by přitom věřil, že Ledecká je schopná v ideálním případě útočit třeba i na elitní desítku. „Jak se tu jede kvůli Kitzbühelu dřív, sjezdařky s vyššími startovními čísly by mohly mít lepší světlo," říká trenér, jemuž v Ga-Pa pomáhá i jeho bratr a bývalý svěřenec Ondřej.

Závod se tak může obejít bez české účasti. Klára Křížová je po operaci nosní přepážky, Kateřina Pauláthová, která měla v plánu si ozkoušet sjezdařské schopnosti, se po pádu v tréninku na start rovněž nepostaví. Stejně jako Ledecká by mohla jet nedělní super-G.

Reklama

Související témata: