Hlavní obsah

S odvoláním proti suspendaci neuspěli ani zbylí čtyři ruští běžci

Oberhofen

Spolu s olympijským vítězem Alexandrem Legkovem a Jevgenijem Bělovem platí suspendace také zbylých čtyř ruských běžců na lyžích, kterým Mezinárodní lyžařská federace loni v prosinci kvůli podezření z dopingu zastavila činnost. FIS uvedla, že po slyšení nevyhověla odvolání Maxima Vylegžanina, Alexeje Petuchova, Julie Ivanovové ani Jevgenije Šapalovové.

Foto: Ulf Palm/TT, ČTK/AP

Běžci na lyžích v závodech SP ve švédském Falunu - ilustrační foto.

Článek

Kvarteto běžců má 21 dnů na to, aby se odvolalo k arbitrážnímu soudu CAS. Prezidentka ruského svazu Jelena Vjalbeová médiím potvrdila, že tuto možnost využije.

FIS se zachovala stejně jako v případě Legkova a Bělova, jejichž odvolání nevyhověla koncem ledna. Oba běžci se následně obrátili na CAS, aby rozhodl ve zkráceném řízení, neboť už 22. února začíná v Lahti mistrovství světa v klasickém lyžování.

FIS zastavila činnost šestici ruských běžců na lyžích v reakci na zprávu Světové antidopingové agentury (WADA) o dopingových podvodech během olympijských her v Soči 2014. Vzorky suspendovaných sportovců podle ní vykazovaly známky neautorizovaného otevření, vítěz běhu na 50 km Legkov je navíc podezřelý z toho, že před hrami konzumoval "koktejl" z anabolických steroidů.

Své odvolání k CAS opírá bývalý vítěz Tour de Ski o tvrzení, že před ZOH v době od 1. ledna do 5. února 2014 podstoupil třináct dopingových kontrol a všechny měly negativní výsledek. Dvanáct z nich se navíc uskutečnilo mimo Moskvu, a to v Lausanne, Drážďanech a Kolíně nad Rýnem. Dvakrát testován byl Legkov i během olympiády v Soči.

Reklama

Související témata: