Hlavní obsah

Johaugová dostala distanc na 13 měsíců, přijde o světový šampionát

Oslo

Hvězdná norská běžkyně na lyžích Therese Johaugová dostala za doping trest na 13 měsíců se zpětnou platností od 18. října 2016. Dvojnásobná vítězka Světového poháru tak přijde o mistrovství světa v Lahti, kde mohla na přelomu února a března obhajovat tři zlata z Falunu. Vrátí se však v listopadu krátce před začátkem olympijské sezóny.

Foto: Michael Dalder , Právo

Therese Johaugová - ilustrační foto.

Článek

Osmadvacetiletá Johaugová měla během přípravy na aktuální ročník při zářijovém mimosoutěžním odběru na soustředění v Itálii pozitivní test na steroid clostebol. Látka podle sedminásobné mistryně světa pocházela z krému, který jí na ošetření spálených rtů doporučil týmový lékař Fredrik Bendiksen. Doktor také vzal veškerou zodpovědnost na sebe a na místo v reprezentaci rezignoval.

Johaugová byla v říjnu suspendována a norská antidopingová agentura pro ni v lednu navrhla trest 14 měsíců. Národní sportovní federace jí nakonec udělila distanc o měsíc kratší.

Majitelka kompletní sady olympijských medailí Johaugová vždy trvala na své nevině a zvažuje, zda se proti trestu odvolá. "Jsem ráda, že komise uznala, že v užití krému na rty nebyl žádný úmysl zvýšit výkonnost. Vím, že dopingová pravidla musejí být přísná. Na druhou stranu mi stále přijde nesprávné, že jsem za krém na rty dostala třináctiměsíční trest. V příštích několika dnech budu společně s právníkem zvažovat další kroky," uvedla v prohlášení Johaugová.

Čas na rozmyšlenou si vzala také norská antidopingová komise, jež má stejně jako Johaugová 14 dní na podání odvolání. Právo odvolat se mají v tomto případu také Světová antidopingová agentura, Mezinárodní lyžařská federace a Mezinárodní olympijský výbor, které se mohou do 21 dnů obrátit na Sportovní arbitrážní soud v Lausanne.

Reklama

Související témata: