Hlavní obsah

Povedenou rozlučku provázely emoce. Sama sebe jsem překvapila, přiznala Strachová

Svatý Mořic

Pořád dokáže bojovat s nejlepšími! Slalomářka Šárka Strachová zajela na mistrovství světa ve Svatém Mořici parádní druhé kolo, rychlejší v něm byla jen americká suverénka Mikaela Shiffrinová. Vinou pomalejší střední pasáže v prvním kole na svou pátou medaili z MS o tři desetiny nedosáhla, ale páté místo je více než důstojnou rozlučkou se světovými šampionáty pro dvaatřicetiletou lyžařku, nejstarší mezi elitní třicítkou.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Šárka Strachová v prvním kole slalomu ve Svatém Mořici.

Článek

Hodně jste si druhé kolo užila? V cíli jste předvedla radostné gesto, dlouho jste se vyhřívala na pozici pro vedoucí závodnici…

Spíš jsem se snažila bojovat a z té jízdy měla dobrý pocit, náskok v cíli (88 setin) mě překvapil. Možná ještě nahoře byla nějaká rezerva, ale nečekala jsem, že na medaili bude chybět takový kousíček. Jestli někde zůstala, bylo to v prvním kole mezi 30. a 40. sekundou, tam jsem určitě ty tři čtyři desetiny ztratila.

Převládá tedy dobrý pocit z druhého kola, nebo drobná mrzutost z chyb v prvním?

Páté místo je hrozně fajn. Samozřejmě, pátá medaile z mistrovství světa by byla něco neuvěřitelného. Ale snažila jsem se odvést maximum a je to moc hezké umístění na rozloučenou.

Když jste čekala v cíli a postupně vás nepokořily Slovinka Buciková, Rakušanka Kirchgasserová, ani Švýcarka Gisinová, zadoufala jste v medaili?

To ne. Závodnice vepředu měly docela velká náskok a kopec je tu hodně jednoduchý. Trať byla výborná, nebyla rozbitá, musel by někdo udělat zásadní chybu jako třeba Veronika Velez-Zuzulová, která chytila špicara. Byl by to malý zázrak, nejlépe jsem věřila ve čtvrté místo, ale v medaili ne.

S jakým pocitem tedy opouštíte světové šampionáty? Čtyři medaile jsou úctyhodná bilance.

Čtyři medaile rozhodně nejsou špatné. Dneska Frida Hansdotterová vybojovala ve slalomu třetí medaili a Mikaela Shiffrinová má třetí zlato. Ale na to, z jakých pocházím hor a jaké jsem měla zázemí, to vůbec není špatné. Jsem na sebe hrozně pyšná za ty čtyři medaile, k tomu jedna olympijská. I to, jak dlouho se držím ve světové špičce, mi dává krásný pocit, bude se mi těžko odcházet.

Ale plány, že přidáte už maximálně jen příští olympijskou sezónu, neměníte.

Konec kariéry se samozřejmě blíží. Bylo to poslední mistrovství světa, a jestli budu pokračovat v další sezóně, se rozhodnu na přelomu března a dubna.

Proběhlo vám během dne hlavou, že jedete na mistrovství světa naposledy?

Musím říct, že během prohlídky druhého kole a pak i před startem se mnou přece jen trochu cloumaly emoce. Sama sebe jsem tím překvapila. Samozřejmě to na vás působí, ale jsou to takové hezké emoce, když se ohlédnete. A jsem ráda, že jsem dojela, mohla si užít tu pozici vedoucí závodnice a vnímat atmosféru v cíli mistrovství světa.

Je pro vás výsledek ze Svatého Mořice povzbuzením do zbytku sezóny?

Hlavně ta druhá jízda, na ní by bylo fajn stavět a využít ten pocit v závěrečných dvou závodech sezóny. Po týdnu doma odlétáme do Spojených států, netradičně máme poslední dva slalomy v Kalifornii a Coloradu. Aspen je mé oblíbené středisko, tak se na ty závody chci zkoncentrovat, potrénovat a třeba se ještě jednou vyškrábat na to pódium.

Reklama