Hlavní obsah

Vydrží Strachová ještě rok? Priority se naklánějí jinam, ale olympiáda mě může zlákat, říká

Svatý Mořic

Po prvním kole to tak nevypadalo, ale slalomářka Šárka Strachová opouští světové šampionáty se vztyčenou hlavou. Svou bilanci čtyř medailí sice nerozšířila, ale pátým místem tři desetiny za stupni vítězů jen stvrdila svoji dlouhověkost ve světové špičce.

Foto: Jean-Christophe Bott, ČTK/AP

Šárka Strachová v prvním kole slalomu ve Svatém Mořici.

Článek

Po výpadku Slovenky Veroniky Velez-Zuzulové nebyl v elitní třicítce ve Svatém Mořici nikdo starší než 32letá Strachová. Vítězná Američanka Mikaela Shiffrinová o deset let mladší, stříbrná Švýcarka Wendy Holdenerová o osm…

„Nám, ročníkům 1985 a starším, se čím dál hůř drží krok s mladými závodnicemi kolem dvacítky. Pro ně je lyžování jejich život, měla jsem to stejně, teď se priority naklánějí na jinou stranu,“ přemítala Strachová.

S mladšími drží krok

I proto bylo pro ni důležité si dokázat, že na vrcholné akci zvládne s výrazně mladšími sokyněmi bojovat.

„Hodně si toho cením, protože to není vůbec jednoduché. Holky, které byly před deseti lety vepředu jako Chiara Costazzaová a Michaela Kirchgasserová, teď většinou dojíždějí kolem patnáctého místa, Liz Görglová se v rychlostních disciplínách ani nenominovala na šampionát. O to víc mě těší, že se tam pořád držím,“ přiznává.

Šampionát v Aare za dva roky už bude bez Strachové, o tom je lyžařka přesvědčená. Ale olympiáda v Pchjongčchangu 2018? Rozhodnutí padne až po této sezóně a ani výsledek ze Svatého Mořice na něj nebude mít zásadní vliv.

Odcházení bude těžké

„Hodně závisí na prioritách, které v životě mám. Cítím, že mé tělo je opotřebované, patnáct let vrcholového sportu pro mě bylo náročných, extrémně brzy jsem začala s tvrdou kondiční přípravou, k tomu to, co jsem prodělala v roce 2012,“ připomíná operaci nezhoubného nádoru na podvěsu mozkovém.

Kdyby za rok nebyla olympiáda, má Strachová jasno. Ale teď? „Je tam možnost, že mě zláká,“ připouští bronzová medailistka z her ve Vancouveru.

Ať se rozhodne jakkoliv, je jisté, že v lyžařské historii zanechala výraznou stopu. „Jsem na sebe hrozně pyšná za ty čtyři medaile a jednu olympijskou. Na to, z jakých pocházím hor a jaké jsem měla zázemí… Bude se mi těžko odcházet,“ ví Strachová.

Reklama