Hlavní obsah

Shiffrinová psala historii. Být nejrychlejší? To slalomové suverénce nestačí

Svatý Mořic

Cesta z cílového prostoru na svahu ve Svatém Mořici jí po slalomu trvala desítky minut. Květinový ceremoniál, pak televizní štáby, rozhovory pro píšící novináře, podpisy fanouškům, selfie snímky i s vojáky hlídajícími sjezdařský areál… A to vše v sobotu zažívala Mikaela Shiffrinové v 21 letech už potřetí v kariéře.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Mikaela Shiffrinová se raduje ze třetího světového zlata.

Článek

Jméno Christl Cranzové slýchala rodačka z Vailu v posledních dnech často. Tato Němka dokázala před ní jako jediná žena vyhrát tři slalomy na mistrovství světa. V letech 1937-1939… „Upřímně, nedochází mi, že jsem dosáhla něčeho výjimečného,“ tvrdila Shiffrinová.

Sekunda a 64 setin. Takový náskok se objevil na světelné tabuli, když projela cílem druhého kola. Sama se z toho dlouho vzpamatovávala. „Nejdřív mi pár sekund trvalo, než jsem ten čas našla. Nechtěla jsem slavit, dokud si nebudu jistá. Věděla jsem, že jsem jela rychle, ale netušila jsem, jak v porovnání se soupeřkami. Ale 1,64? To bylo bláznivé,“ uznala.

Kouzlo? Neslaví

Ve vyrovnané lyžařské špičce je úkazem. „Mikaela je výjimečná,“ přikyvuje Šárka Strachová. V čem je její kouzlo? „Když to prozradíme, přestane být kouzlem. Ale asi to, že moc nechodíme slavit,“ rozesmál se ve Svatém Mořici její otec Jeff Shiffrin.

Právě rodinný tým je pro Shiffrinovou základem úspěchu. „Moje máma je nejlepší kouč, jakého jsem kdy měla. Rostla se mnou celou kariéru, společně jsme se učily, ale ona byla pořád o krok přede mnou. A s ní si vozím na závody i kus domova,“ vysvětluje Shiffrinová.

Z posledních 22 slalomů mezi elitou jich vyhrála 19, tak výrazná je její nadvláda. „Je extrémně talentovaná a tvrdě trénuje. Za sezónu zvládne najezdit zhruba 30 000 branek. To je dost, Šárka jezdívala okolo 20 000, to je podle mě maximum, kolik se jezdívá,“ vypráví kouč Strachové Klaus Mayrhofer.

Chce zářit i ve sjezdu

„Má špičkovou techniku, načasování i oblouk a je hodně psychicky odolná, což dokázala, když před dvěma lety vyhrála mistrovství světa doma,“ připomíná.

A to je Shiffrinová stále teprve na startu kariéry. „Pořád mám motivaci, chci být nejlepší lyžařka. Ne jen nejrychlejší, ale nejlepší technicky, nejvyrovnanější, nejsilnější,“ vypočítává. „Mám velké plány i v rychlostních disciplínách, kde bych jednou chtěla také vyhrávat,“ tvrdí.

Zatím nejvýše byla v SP čtvrtá v super-G, na MS se soustředila jen na slalom a obří slalom, v němž byla druhá. „Může někdy vyhrát, ale nemyslím, že by dominovala. Dělat čtyři disciplíny na vrcholné úrovni bere dost energie a dnes je to skoro nemožné,“ soudí Mayrhofer.

Reklama

Související témata: