Hlavní obsah

Sprint dvojic na lyžařském MS vyhráli ruští běžci a Norky

Lahti
Aktualizováno

Ruští běžci na lyžích Nikita Krjukov a Sergej Usťugov vyhráli na mistrovství světa v Lahti sprint dvojic klasickou technikou. O zlato přitom bojovali Finové s Nory, oba finišmani ale po vzájemné kolizi před nájezdem do cílové rovinky upadli. Závod žen vyhrály Norky Heidi Wengová a Maiken Caspersen Fallaová, čeští muži i ženy se do finálové desítky neprobojovali.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vítězná grimasa Sergeje Usťugova v cíli skiatlonu na MS v Lahti.

Článek

Norové přitom měli blízko ke zlatu i v mužském závodu na 6x1300 metrů. Krátce před cílem byl v čele Emil Iversen, ale zezadu ho ve stopě dojel Fin Iivo Niskanen, podrazil ho a sám spadl rovněž. Kolem obou se tak přehnali Usťugov a mistr světa z individuálního sprintu Federico Pellegrino.

Niskanen dojel třetí a zklamaný Iversen bez hůlky čtvrtý. Předloni na MS ve Falunu vyhráli Norové v sestavě Finn Haagen Krogh, Petter Northug, na jejich následovníky Iversena a Johannese Klaeba tentokrát medaile nezbyla.

Usťugov o víkendu získal v Lahti druhou zlatou medaili, v sobotu vyhrál skiatlon. V individuálním sprintu předtím skončil druhý za Pellegrinem, kterému dnes ve finiši o zlato porážku oplatil.

Za vítěznými Norkami získaly další medaile Rusky a Američanky. Také Fallaová už v Lahti vybojovala druhé zlato, ve čtvrtek ovládla rovněž individuální sprint. Předloni ve Falunu vyhrála sprint dvojic s Ingvild Flugstad Östbergovou.

Dnešní závod rozhodla nástupem v posledním kole, kterým setřásla Rusku Natalju Matvějevovou a do cíle přijela s náskokem pěti a půl sekundy. Těsný souboj o bronz se švédskou finišmankou zvládla Jessica Digginsová.

Michal Novák s Alešem Razýmem i Karolína Grohová se Sandrou Schützovou skončili v semifinále šestí, jedno místo za postupem. Novák s Razýmem zaostali za postupovými pozicemi o devět sekund, české běžkyně téměř o tři čtvrtě minuty.

V minulosti získali čeští muži v této disciplíně na MS dvě bronzové medaile: Dušan Kožíšek skončil v roce 2005 v Oberstdorfu třetí s Martinem Koukalem a o dva roky později v Sapporu s Milanem Šperlem.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Lahti (Finsko):
Běh na lyžích - sprint dvojic klasickou technikou (6x1,3 km):
Muži:
1. Krjukov, Usťugov (Rus.) 17:40,69
2. Nöckler, Pellegrino (It.) -2,14
3. Jauhojärvi, Niskanen (Fin.) -8,64
4. Klaebo, Iversen (Nor.) -18,42
5. Hamilton, Bjornsen (USA) -23,58
6. Harvey, Valjas (Kan.) -27,02
...
12. Novák, Razým (ČR) vyřazeni v semifinále
Ženy:
1. Wengová, Fallaová (Nor.) 20:20,56
2. Bělorukovová, Matvějevová (Rus.) -5,56
3. Bjornsenová, Digginsová (USA) -18,38
4. Ingemarsdotterová, Nilssonová (Švéd.) -18,57
5. Saarinenová, Niskanenová (Fin.) -23,02
6. Böhlerová, Fesselová (Něm.) -29,53
...
12. Grohová, Schützová (ČR) vyřazeny v semifinále

Reklama