Hlavní obsah

Poprask u můstku. Sebevrah? Kdepak. Stárnoucí Orel Eddie zase létal

Calgary/Praha

Do míst, kde byl středem pozornosti se vrátil slavný Orel Eddie. Britský skokan na lyžích působil poprask na můstcích v osmdesátých letech, bez šance na třeba jen trochu slušnější výsledek startoval i na olympiádě v Calgary v roce 1988. A právě tam si zase skočil. Ve svých třiapadesáti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Slavný britský skokan na lyžích Eddie Edwards se zase proletělVideo: Reuters

 
Článek

Eddie Edwards při ZOH 1988 v Calgary

Eddie Edwards - Matti Nykänen na ZOH 1988

Celkem šestkrát skočil při svém návratu do Calgary. „Je to úleva, za posledních dvacet let jsem toho moc nenaskákal," vyjádřil se, když přežil pokusy na menším můstku, než na jakých skákal před téměř třiceti lety na ZOH. Dostal se někam ke 24 metrům. Na ZOH kdysi skočil na středním můstku pětapadesát. A všichni si tenkrát oddechli, že se odvážlivci nic nestalo.

O životní pouti zedníka a skokana-samouka vznikl i film. V poslední době je o britském lyžaři slyšet snad více než o vítězi závodů v Calgary Finu Mattim Nykänenovi, který proslul od té doby hlavně jako zpěvák, striptér, alkoholik a násilník. I o něm byl natočen film, ale sám mizí v propadlišti dějin.

´Eddie, Eddie´

Edwards si v Kanadě pod můstkem vysloužil aplaus zhruba tisícovky diváků, kteří snad tušili nějakou senzaci. Ale Brit si nenatloukl, akce, která by možná mohla prospět i tomu, že se do Calgary vrátí ZOH, nakonec proběhla hladce.

„Je krásné se vrátit do Calgary," přiznal odvážný Brit. Na můstku to pro něj byly nervy, ale když viděl fanoušky, vše pro něj bylo rázem lehčí. „Dav křičel ´Eddie, Eddie´, dodali mi důvěru přenést se o 29 let zpátky a spustit se dolů," líčil.

Technicky to pro něj zase nebyl takový problém. „Je to jako s jízdou na kole. Když se to jednou naučíte, tak základy nezapomenete, tělo to zvládne," tvrdil.

Myšlenka, že by se Calgary ucházelo o olympiádu v roce 2026, se mu náramně zamlouvá. „Hry tady byly nejlepší ze všech. Calgary je opravdové olympijské město. Zasloužilo by si tuhle poctu. A mohl bych si třeba zase skočit, člověk nikdy neví," pohrozil na závěr, že může připravit další infarktové okamžiky pořadatelům i divákům.

Reklama

Související témata: