Hlavní obsah

Prkno letělo do dáli. Knírek podle Dalího Samkové štěstí nepřinesl

Sierra Nevada

Dva dny, které před cestou do Sierra Nevady strávila v Barceloně, dodaly Evě Samkové a jejímu týmu inspiraci při tvorbě knírku, tradiční ozdoby tváře olympijské vítězky. „Dělali jsme výlety po muzeích, tak jsme si řekli, že dáme nějakého umělce a Picasso knírek neměl, tak padla volba na Dalího,“ vysvětloval jeden ze snowboardových trenérů Samkové Jakub Flejšar, civilní profesí umělecký sochař.

Foto: Ivana Roháčková

Po semifinálové jízdě Eva Samková svůj snowboard s chutí zahodila.

Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Snowboardkros na MS v Sierra Nevadě

„A vybral jsem bílou barvu, když už je tady žlutý sníh,“ usmíval se v narážce na písek zavátý ze Sahary, který zbarvil sněhový podklad. Jenže katalánský surrealista české snowboardisce štěstí nepřinesl. Spanilá jízda šampionátem se po výhře v kvalifikaci a čtvrtfinále zasekla v semifinále.

Klidnější než předloni

Chyba, minutá branka, diskvalifikace a konec nadějím. Momentální pocity Samkové vystihlo její gesto po projetí cílem. Sundala snowboard a naštvaně odmrštila prkno do dáli. Stejně jako před dvěma lety v Kreischbergu, kde se na sebe taktéž zlobila po semifinálové chybě.

„Už jsem si na to zvykla, že když se mi něco nepovede, tak s prknem hodím. Strašně jsem se na to těšila. Pak už jsem byla v pohodě. Trochu jsem si zařvala nahoře a šla do malého finále,“ popisovala už klidným hlasem po závodě, v němž skončila dvanáctá.

„Předloni v Kreischbergu jsem byla naštvaná určitě víc, tady ne, protože se mi jezdilo skvěle a bavilo mě to,“ líčila na pyrenejských vršcích, kde rychle mizející sníh dával znát blížící se konec lyžařské a snowboardové sezóny.

Týmy s otazníkem

Samková by si ještě mohla spravit náladu v pondělní soutěži týmů, povzbuzena i životním výsledkem své parťačky Venduly Hopjákové, která skončila jedenáctá. „O zlato asi ne, ale o medaili bychom bojovat mohly,“ věří si Samková před neolympijskou disciplínou, v níž se dnes po poledni utká šestnáct mužských a osm ženských dvojic.

Jenže start Češek je nejistý, pro trenéry bude priorita jejich zdraví. „Má být pod nulou, trať bude úplný led, tak uvidíme, jestli do toho Vendulku pustíme. To samé Evku, potřebujeme, aby po sezóně zůstala zdravá,“ zdůrazňuje reprezentační kouč Marek Jelínek.

Reklama

Související témata: