Hlavní obsah

Kde je glóbus, sháněla se Ledecká po vítězné trofeji. Nemohli jsme ho s rodiči najít, smála se

Winterberg

Kouč Erich Pramsohler a americký závodník Robert Burns si ji posadili na ramena, nesli ji ke stupňům vítězů. Pro velký křišťálový glóbus. Ester Ledecká zvedla snowboard nad hlavu, poté si radostí „zapumpovala“. Vzápětí v ruce třímala cenu pro vítězku Světového poháru ve snowboardu, kterou dobyla i díky druhému místu v sobotním závodu v paralelním slalomu ve Winterbergu. „Je to moje první obhajoba, mám z toho krásného glóbusu obrovskou radost,“ zářila Ledecká po slavnostním ceremoniálu v cílovém prostoru.

Foto: Marius Becker, ČTK/AP

Ester Ledecká na trati

Článek
Fotogalerie

Poté ji rodiče naložili do auta a odvezli do nedalekého bungalovu. Do tepla, aby nenastydla. Winterberg totiž od rána bičoval silný déšť. „Jak jsme jeli autem, sháněli jsme se po glóbusu. Já si myslela, že ho mají rodiče, oni zase, že ho mám já. Nakonec nám ho za chvíli přivezl můj manažer, který se s ním v cíli fotil," smála se 21letá česká snowboardistka, která se ve čtvrtek stala mistryní světa v obřím paralelním slalomu, den předtím dobyla na MS stříbro v paralelním slalomu.

Co říkáte na veleúspěšný týden?

Nevzpomínám si, že by byl nějaký týden takhle úspěšný. Závody šly rychle po sobě, jsem strašně ráda, že se to takhle povedlo. Musím strašně poděkovat týmu, který mi k úspěchům moc pomohl. V sezóně byly dva vrcholy: mistrovství světa na lyžích a světový šampionát ve snowboardu. Když jsem měla ještě možnost zabojovat o ten glóbus, zkusila jsem ho získat. Podařilo se.

Přímý souboj o něj jste svedla s Ruskou Zavarzinovou už ve čtvrtfinále. Když jste ji porazila, uvědomila jste si, že je hotovo?

Ani jsem přesně nevěděla, jak to vlastně může dopadnout, kolik bodů by mi scházelo, pokud bych další jízdu nevyhrála. Samozřejmě jsem měla v hlavě, že vede a že by bylo dobré ji porazit.

Ve čtvrtek odpoledne jste triumfovala na MS ve Španělsku, v sobotu dopoledne jste už zase závodila. Bylo těžké připravit se po náročném přesunu do Německa?

Naštěstí jsme měli letenky na pátek na ráno. Což bylo sice nepříjemné, neboť jsem vstávala už ve čtyři, ale zase jsme byli ve Winterbergu poměrně brzo. Šla jsem se vyklusat, udělala si lehký fyziotrénink, masáže, abych se připravila na sobotu. To mi pomohlo, abych se dala do kupy, protože cesty jsou pro mě strašný.

Celý závod provázelo nepříznivé počasí. Hustě pršelo, navíc foukal vítr. Jela jste někdy za horších podmínek?

Měla bych být připravená závodit úplně ve všem, umět to na jakémkoliv sněhu. I když není úplně fajn, pokud jste promočený až na kůži. Vzhledem k tomu, že jsem pořád jezdila nahoru dolů, tak jsem ani nevnímala, jaký je slejvák. Takže to bylo nepříjemný spíš pro diváky.

Ceníte si velkého glóbusu o to víc, že jste v sezóně vynechala tři závody?

Rozhodně. Jsem na sebe pyšná.

Máte ještě kam dávat trofeje?

V bytě mám malou půdičku, říkám jí pohárová místnost. Tam všechno lifruju. Zatím je místa dost, pořád se tam dají nějaké police přidělat.

Jste abstinentka. Ani po takovém úspěchu si nepřiťuknete?

Nepřipiju ji, protože mi alkohol obecně strašně nechutná. Možná je to v tomhle jednodušší, že nám žádné pokušení. Dám si radši colu.

Byla to pro vás nejlepší sezóna?

Nevím. Každý závod i sezóna má něco do sebe. Myslím, že jsem se zase posunula. Mám radost, že se mi podařily dvě nominace na MS, že jsem zazávodila dobře na lyžích i na snowboardu, navíc se mi podařilo získat ten krásný globus. Budu si to chvíli užívat.

Co lze ještě vylepšit?

Je spousta věcí, které se dají posunout. Nejen ve výsledcích, ale i v technice, v jízdě. Mám ještě spoustu rezerv.

Kdyby vám někdo řekl na začátku sezóny, co všechno vyhrajete, věřila byste mu?

Těžko říct. Byla to skvělá sezóna. Musím říct, že obrovskou zásluhu na úspěších má můj tým, jsou fakt skvělí. Mám v hlavě spoustu cílů, které jsou pro některé lidi nepředstavitelné. Držím si je u sebe, snažím se krůček po krůčku k nim dostávat.

Reklama