Hlavní obsah

Sjezd koliduje se snowboardem. Moc tomu nevěřím, že kvůli mně změní olympijský program, říká Ledecká

Veronika KramlováSport.czPrávo

Odpočinek? Kdepak! Ester Ledecká se doma ani pořádně neohřeje a už zase vyrazí na hory. „Slovo dovolená téměř neznám,“ přiznala se smíchem úspěšná snowboardistka a lyžařka, kvůli níž by se mohl pozměnit program zimních olympijských her v Jižní Koreji.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká na tiskové konferenci v Praze.

Článek
Fotogalerie

Za tři dny oslaví Ester Ledecká dvaadvacáté narozeniny a minulý týden si k nim dala hned několik dárků. Nejprve ve středu na světovém šampionátu v Sierra Nevadě vybojovala stříbro v paralelním slalomu, ve čtvrtek se pak stala mistryní světa v obřím paralelním slalomu a v sobotu do své bohaté sbírky přidala velký křišťálový glóbus za celkové vítězství ve Světovém poháru.

„Všechno mi vyšlo perfektně,“ přiznala na pondělní tiskové konferenci Ledecká. „Zlato, stříbro a navíc glóbus. Jsem opravdu šťastná,“ radovala se snowboardová a lyžařská hvězda, která si před startem sezóny vysnila účast jak na mistrovství světa ve snowboardových disciplínách, tak i v alpském lyžování.

„Cíle se mi povedlo splnit, z čehož mám velkou radost. Je to pro mě obrovský úspěch,“ vyprávěla dál s tím, že jednou by chtěla přivézt medaili i z lyžařských závodů. „Určitě bych jednou chtěla cenný kov získat i na světovém šampionátu v alpském lyžování. Vím, na čem musíme zapracovat, čeká nás ale ještě hodně dlouhá cesta. Pokusím se ji však zkrátit na minimum,“ prohlásila s úsměvem.

Bez pohybu nevydrží

Většina sportovců se po náročné sezóně těší na zaslouženou dovolenou. Na odpočinek však talentovaná závodnice nemá ani pomyšlení. Domů přijela jen na otočku, neboť za pár dní opět vyrazí se svým lyžařským trenérem Tomášem Bankem na hory na menší závody. „Asi tak do půlky dubna budu na sněhu. Pak si s týmy sednu a domluvíme testování nových lyží a prken. Takže se možná ani nebudeme vracet a vyrazíme testovat rovnou někam na ledovec,“ naznačila své plány s tím, že volno neplánuje.

"Poté mě bude čekat kondiční příprava v Řecku. Tam bych měla být týden bez tréninku, ale to stejně nevydržím a vyrazím buď na vodu, nebo si zaběhat. Den bez pohybu by byl pro mě chudý. Slovo dovolená, téměř neznám,“ vysvětlovala se smíchem.

Šance tu je

Ledecká tak plynule přejde na přípravu na novou sezónu, v níž bude na zimních olympijských hrách v Jižní Koreji bojovat opět na dvou frontách. Kromě snowboardu by se měla představit i na lyžích, a to v Super-G a obřím slalomu. Rychlostní disciplíny, které se doposud jezdily na začátku programu, byly přesunuty až na závěr, a tak ji nejspíš neuvidíme na startu sjezdu, neboť v olympijském plánu koliduje se snowboardem.

„Mrzí mě, že sjezd nejspíš nepojedu. Taková jsou ale pravidla. Budu se snažit zajet ve všech disciplínách, v kterých budu startovat, co nejlépe,“ řekla Ledecká. Jistá šance tu však stále ještě je. Je sice hodně malá, ale stát se může cokoliv. Trenér Bank totiž oslovil generální sekretářku Mezinárodní lyžařské federace Sarah Lewisovou, zda by snowboardový program nějak ještě nešlo upravit. A ta slíbila, že se přimluví.

„Budu doufat do poslední chvíle. Moc tomu ale nevěřím. Když se nad tím pořádně zamyslím, těžko kvůli jedné holce změní olympijský program. I tak je to ale pro mě pocta, že někdo se bude tím zabývat, že by se to kvůli mně prohodilo,“ uzavřela dvojnásobná mistryně světa.

Reklama

Související témata: