Hlavní obsah

Lyžařům kraluje rakouská hvězda již šest let. Je jedinečný, klaní se Hirscherovi i legendy

Aspen/Praha

Již několik let kraluje Marcel Hirscher alpským lyžařům. Osmadvacetiletý rakouský závodník letos pošesté za sebou získal Velký křišťálový glóbus za celkové hodnocení ve Světovém poháru a stal se tak rekordmanem. „Je jedinečný,“ řekl o Hirscherovi legendární Hermann Maier.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vítězná jízda Marcela Hirschera v obřím slalomu v AspenuVideo: sntv

 
Článek

Marcel Hirscher má lyžování v krvi. Jeho oba rodiče jsou lyžařskými instruktory, a tak není divu, že svého syna na lyže postavili už ve dvou letech. Malý Marcel vyrůstal na horách. Když se zrovna neproháněl na sjezdovkách, jezdil na koni nebo se učil chodit po laně. To si dodnes pochvaluje, neboť prý díky tomu se může pyšnit skvělou rovnováhou. Jeho parádními disciplínami jsou slalom a obří slalom.

V březnu 2007 se stal juniorským mistrem světa a o pár dní později si odbyl svou premiéru ve Světovém poháru. Ve švýcarském Lenzerheide tehdy obsadil čtyřiadvacátou příčku v obřím slalomu. Další úspěchy přišly o rok později, kdy na juniorském světovém šampionátu vybojoval hned dvě zlaté medaile.

A šlo mu to i mezi dospělými. V březnu 2008 poprvé v kariéře vystoupal ve Světovém poháru na stupně vítězů, když ve slovinské Kranjské Goře obsadil ve slalomu třetí místo. Prvního vítězství se pak dočkal v prosinci 2009. Tehdy ovládl ve francouzském Val d´Isere obří slalom.

Sbírku medailí neustále rozšiřuje

Od té doby začal sbírat medaile nejen ze Světových pohárů, ale i dalších akcí. Ve sbírce má již čtyři zlata a tři stříbra ze seniorských světových šampionátů a ze zimních olympijských her v Soči 2014 si přivezl stříbro. Je rekordmanem v celkovém počtu triumfů ve Světovém poháru. Letos totiž získal již šestý velký křišťálový glóbus.

„Marcel je jedinečný,“ řekl o svém krajanovi legendární Hermann Maier na webu salzburg.com. „Není jednoduché ho porazit. V budoucnosti budeme hledat jen těžko jeho nástupce. Jeho výsledky jsou sumářem zkušeností, talentu a enormního tréninkového nasazení,“ dodal Maier.

A poklony se osmadvacetiletému lyžaři dostává i od dalších bývalých hvězd. „On je prostě ze všech největší, i když ještě nemá zlatou olympijskou medaili,“ prohlásila Annemarie Moserová-Pröllová, olympijská vítězka a několikanásobná mistryně světa. „Jeho fyzická připravenost a pracovitost jsou obdivuhodné. Je profesionálem každou částí těla,“ dodal osmasedmdesátiletý Karl Schranz, slavný rakouský sjezdař.

Motivaci stále má

Letošní skvělou sezónu zakončil Marcel Hirscher o uplynulém víkendu na Světovém poháru v Aspenu. I když měl už celkové vítězství zajištěno, jel naplno a sobotní obří slalom vyhrál. „Jsem přeci závodník. Nepřijel jsem sem na dovolenou, ale závodit. Chci soutěžit a nemám problémy se motivovat,“ vysvětloval poté, co se mohl radovat z pětačtyřicátého vítězství v SP.

Než začne s testováním nových lyží a přípravou na olympijskou sezónu udělá si famózní Rakušan čas taky na své koníčky. Bude se věnovat motokrosu a vyrazí s kajakem na vodu. A možná nazpívá i nový hit. Před pár lety totiž svým fanoušků udělal radost písní Best Time.

Reklama

Související témata: