Hlavní obsah

Suverénní Samková! Křišťálový glóbus má na dosah

Křišťálový glóbus je blízko, olympijská vítězka ve snowboardkrosu Eva Samková může už v sobotu premiérově třímat v ruce další cennou trofej. V posledním závodě Světového poháru ve švýcarském Veysonnaz (od 13.30 na Eurosportu) potřebuje skončit na stupních vítězů, pak se nemusí ohlížet na výsledky soupeřek. A pokud pojede jako v páteční kvalifikaci, nemusí se o výsledek obávat.

Foto: Sport.cz

Eva Samková po povedené kvalifikaci ve Veysonnaz.

Článek

Samková byla ze všech nejrychlejší s téměř dvousekundovým náskokem a potvrdila, že v kvalifikačních jízdách nemá konkurenci. Vždyť kromě závodu v La Molině šla do závodu jako jednička ve všech Světových pohárech i na mistrovství světa!

Překvapila sama sebe

„Nakonec to tu dopadlo super, i když jízda nebyla úplně brilantní," hodnotila Samková. „Začátek jsem trošku přeletěla, nakopaly mě trošku boule uprostřed a těsně před cílem jsem dala placku na doublu, ale jsou to spíš menší věci na doladění," hodnotila. „Vůbec jsem nečekala, že s touhle jízdou vyhraju o tolik," přiznávala.

A chválu slyšela i od trenéra Marka Jelínka. „Na tajícím jarním sněhu se to Evce docela povedlo, jezdila hezky a bude si vybírat dráhu, což je samozřejmě výhoda," cenil si kouč.

„Věřím, že na té delší úvodní pasáží se dostane na první místo, nebude se muset v těch úzkých prostorech ve středu trati potkávat s ostatními závodnicemi a předejde tak možnému pádu či kolizi," doufá Jelínek. Rozjížďky se totiž stejně jako na mistrovství světa pojedou v šesti.

Australanka už ji neohrozí

Samková byla ve Světovém poháru dosud nejlépe druhá minulou sezónu, letos už na podzim vyhlásila útok na celkové vítězství. Před sobotním závodem má náskok 310 bodů na Australanku Belle Brockhoffovou, ale ta si v na MS v Sierra Nevadě poranila vazy v koleni a sezónu ukončila.

Ohrozit Samkovou tak může jen Italka Michela Moioliová, která v posledních dvou letech ve Veysonnaz vyhrála. Pokud by se jí to povedlo i do třetice, získala by tisíc bodů a Samková by potřebovala skončit nejhůře třetí.

„V kvalifikaci bylo trochu hůř vidět, ale v sobotu má být teplo a sluníčko, tak se těším," hlásila třiadvacetiletá rodačka z Vrchlabí, která by se měla představit i v nedělním závodě týmů.

Pořadí Světového poháru
1. Samková (ČR)4370
2. Brockhoffová (Austr.)4060
3. Moioliová (It.)3890

Reklama

Související témata: