Hlavní obsah

Role trenérky Strachovou neláká. Jak dlouho bude Česko čekat na další Šárku?

Michal OsobaPrávo

Život už si nemusí plánovat podle tréninkových kempů a destinací Světového poháru, odpadnou stovky hodin strávených na cestách. „Do dneška jsem vlastně neznala nic jiného než lyže, sjezdovky, hotely, dálnice,“ přiznává dvaatřicetiletá Šárka Strachová, nyní už bývalá slalomářka. „Ta změna bude veliká,“ tuší. Co ji v novém životě bez lyží čeká?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalá mistryně světa a bronzová olympijská medailistka ve slalomu Šárka Strachová ukončila ve 32 letech a po 15 sezónách v SP lyžařskou kariéru.

Článek

Když má odpovědět, co po oznámení konce své kariéry cítí, nejčastěji skloňuje dvě slova: úlevu a svobodu. „Teď už se nebude vše orientovat na trénink. Nemusím přemýšlet, že když se nestihnu nasnídat, nebudu mít energii na dvoufázový trénink, nemusím hlídat spánek, stravu. Spousta věcí vás svazuje, teď si můžu dělat, co chci,“ těší se.

Šárka Strachová
Narozena: 11. 2. 1985 v Benecku
Stav: vdaná, manžel Antonín
Bilance na ZOH: 3 účasti, 11 závodů, 1 medaile (bronz ve Vancouveru 2010)
Bilance na MS: 9 účastí, 18 závodů, 4 medaile (bronz Santa Catarina 2005, zlato Aare 2007, stříbro Val d´Isere 2009, bronz Beaver Creek 2015).
Bilance v SP: 15 sezón, 236 závodů, 17x stupně vítězů (vše ve slalomu), 2 vítězství (Aspen 2008 a Aspen 2009).
Další úspěchy: juniorská mistryně světa z Bardonecchie 2005.
Trenéři: Petr Záhrobský st. (do roku 2009), Pavel Štastný (2010-2012), Klaus Mayrhofer (od 2012).
Ocenění: 3x Královna bílé stopy (2009, 2010, 2015).
Záliby: četba, jízda na koni.

Prázdna ve svém životě, které některé vrcholové sportovce po konci kariéry potká, se nebojí. „Spíš mám opačný problém. Napadá mě tolik věcí, že si asi budu muset napsat na papír priority, abych to vše mohla poskládat,“ přiznává.

Jak tedy její, zatím virtuální, seznam priorit vypadá? „Mohla bych se začít chovat jako manželka, věnovat se rodině a být domácí paní,“ usmívá se majitelka pěti medailí z vrcholných lyžařských akcí, která si v roce 2013 vzala svého bývalého kondičního kouče Antonína Stracha.

Společně provozují v pražském Karlíně centrum celostní terapie a tréninku VO2max, v tomto směru se Strachová chce i dále vzdělávat. „Dřív jsem chtěla studovat Vysokou školu ekonomickou, teď už asi nemám energii začínat vysokou školu, ale chtěla bych absolvovat nějaké třeba půlroční nebo roční kurzy, které se točí kolem lidského těla,“ plánuje.

Na lyže nezanevře

Na sport rozhodně nezanevře, slalomové lyže občas vymění za běžky či skialpy. „A jsem zvyklá hodně jíst. Teď mi trochu ubude výdej energie, tak si musím dát pozor,“ usmívá se.

Na svahy v roli trenérky se prý rozhodně nevrátí. „Není pravidlem, že dobrý závodník se rovná dobrý trenér a naopak. Neumím si představit, že bych to, co jsem absolvovala jako lyžařka, teď podstupovala v roli trenérky. Ale láká mě pracovat s dětmi, motivovat je ke sportu a pohybu, nemusí to být nutně lyžování,“ líčí Strachová.

Po loňském konci Ondřeje Banka tak české lyžování ztrácí další velkou osobnost a kromě Ester Ledecké se nikdo světové elitě neblíží. „Češi lyžování milují, základnu máme širokou a byla by škoda, kdyby se nikoho nepovedlo vychovat. Asi to bude trvat déle a možná by to chtělo změnit systém i struktury, abychom na další Šárku nemuseli čekat zase dvacet let,“ ví.

Nejsilnější momenty kariéry podle Strachové
Bronz na ZOH 2010
„To pro mě byl hodně silný moment. Bylo to celé nesmírně vyhrocené tím, co se dělo kolem (rozchod s otcem, který ji trénoval - pozn. red), a nebylo to pro mě lehké období. Proto mi ten bronz přišel neuvěřitelný. Platilo tenkrát a cítím to tak i dnes, že měl pro mě cenu zlata.“
Nemoc v roce 2012
„Další hodně silný moment. Rozhodovala jsem se, jestli mám vůbec pokračovat, ale hnacím momentem pro mě bylo, že se mi povedlo sestavit kolem sebe profesionální tým, po kterém jsem celou kariéru toužila.“
Bronz na MS 2015
„To byl pro mě nesmírně emotivní zážitek. Byla jsem pyšná na sebe i svůj tým, protože jsem ušla dlouhou cestu, na níž byly těžké momenty a já byla ráda, že jsem v sobě našla dostatek energie pokračovat.“

Reklama