Hlavní obsah

Nejlepším českým sdruženářem je znovu Portyk

Praha

Tomáš Portyk obhájil vítězství v anketě o nejlepšího českého sdruženáře. Závodník liberecké Dukly tak podruhé získal cenu udělovanou úsekem severské kombinace Svazu lyžařů ČR. Premiérově se vyhlašovala také nejlepší žena, kterou se stala Simona Weinlichová z Ještědu Liberec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sdruženář Tomáš Portyk.

Článek

V zimě byl Portyk v individuálním závodu nejlépe dvanáctý v předposledním dějství SP v Trondheimu. Nedařilo se mu na MS v Lahti a zaostával za skokanskými výkony z minulých let.

"Sezónu za vyloženě špatnou nepovažuji. Myslím, že jsme se v ní hodně poučili. Vítězství v anketě mě těší a určitě je pro mne velkou motivací. V příštím roce nás čeká zimní olympiáda a k tomuto vrcholu budeme směřovat veškeré úsilí," řekl jednadvacetiletý Portyk v tiskové zprávě.

Portyk dostal v 9. ročníku ankety v hlasování závodníků, trenérů, funkcionářů, lyžařských expertů a novinářů 104 bodů. Jasně vyhrál před Miroslavem Dvořákem, s kterým v sezóně skončili druzí ve sprintu dvojic SP ve Val di Fiemme.

Třetí skončil Ondřej Pažout a současně obsadil nejvyšší příčku v hodnocení juniorů. Nejlepším trenérem je potřetí za sebou kouč juniorů Marek Šablatura.

Od dospělých se čekalo víc

„Výsledky ovlivnilo úspěšné vystoupení juniorů na mistrovství světa v USA a naopak nevydařené výkony seniorů na světovém šampionátu v Lahti. Je dobré, že česká severská kombinace má talenty, které mohou dozrát ve výborné závodníky, ale rozhodně více čekáme od dospělé reprezentace," ohlíží se za sezónou Radek Cikl, předseda Úseku severské kombinace Svazu lyžařů ČR.

"V případě Tomáše Portyka se ukazuje, že přechod z juniorské kategorie je náročný. Mirkovi Dvořákovi se příliš nedařilo, ale právě od něj čekáme, že bude plnit roli lídra týmu - u něj je nutné i mentální přehodnocení přístupu k tréninku. Po sezóně jsme situaci kriticky řešili s trenéry i závodníky a věřím, že přijatá opatření nám pomohou v přípravě na olympijské hry v Pchjongčchangu," dodává Cikl.

Uvažovali o zahraničním trenérovi

Sportovní ředitel Tomáš Slavík potvrzuje, že vedení úseku nebylo spokojeno s výkony obou nejlepších českých seniorů. „Nabízelo se několik variant řešení včetně angažování zahraničního trenéra, ale nakonec jsme se rozhodli ponechat současný realizační tým. Má však nastaveny přísnější výkonnostní parametry. Spolupráce s úspěšným juniorským týmem funguje, víc se ale musí zaměřit na výkonnost na vrcholných akcích," avizuje.

"Ukazuje se, že zaostáváme i v materiální oblasti, kde mimořádně zapracovali především Němci. S naším rozpočtem však budeme stále jen ve druhé linii. Přesto klukům věřím - Portyk, Pažout, Daněk i Vytrval mají potenciál prosadit se výrazněji mezi světovou špičkou," doufá Slavík.

Anketa úseku severské kombinace SLČR o nejlepšího závodníka sezóny 2016/17:
Muži.
1. Portyk 104 b.
2. Dvořák 68
3. Pažout 33
4. Daněk 24
5. Zeman 8
6. Vytrval (všichni Dukla Liberec) 5.
Ženy:
1. Weinlichová (Ještěd Liberec) 107
2. Rysulová (LSK Lomnice nad Popelkou) 34
3. Koldovská (Ski klub Harrachov) 23.
Junioři/dorostenci:
1. Pažout 85
2. Daněk 78
3. Vytrval 36.
Trenéři:
1. Šablatura (junioři ČR, asistent senioři ČR, Dukla Liberec) 86
2. Šmíd (senioři ČR) 44
3. Lampa (asistent junioři ČR, mládež Dukla Liberec) 35.

Reklama

Související témata: