Hlavní obsah

Světový pohár v Novém Městě v příští sezóně nebude. Svaz se po aféře závodů vzdal

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

SP v běhu na lyžích v Novém Městě na Moravě v příští sezóně nebude. Svaz lyžařů považoval vzhledem k dotační aféře a současné situaci na MŠMT pořádání akce za riziko. Biatlonisté v novoměstské Vysočina aréně pro příští sezónu se SP nepočítali dlouhodobě. Předpokládalo se, že v areálu se oba zimní sporty budou se závody seriálu střídat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

O zrušení novoměstských běžeckých závodů se rozhodlo o víkendu na zasedání kalendářní komise mezinárodní lyžařské federace FIS ve slovinské Portoroži. Český svaz lyžařů zjevně nechtěl jít do většího finančního rizika.

"Řešili jsme, zda jsme schopni uspořádat tento závod v nadcházející sezoně. Po informacích o aktuální situaci od člena Národní rady pro sport Romana Kumpošta se vedení SLČR rozhodlo, že je to akce tak riskantní, že nejsme schopni ji garantovat," uvedl sportovní ředitel svazového úseku běžeckých disciplín Lukáš Sacher.

Nové Město kdysi patřilo mezi divácky nejnavštěvovanější štace běžeckého seriálu, v poslední době tam při nezdarech běžců a v konkurenci biatlonu diváků v rámci lyžařských klání výrazně ubylo.

Běžecký Světový pohár se měl na Vysočině uskutečnit 20. a 21. ledna příštího roku. Místo toho se ve stejném termínu bude konat v Planici. "FIS nemá prostor nám dát na rozmyšlenou například do 30. srpna, kdy bychom měli vědět více," řekl Sacher.

Do Česka se SP běžců vracel ve dvouletých intervalech. FIS české zástupce ubezpečila, že počítá se zařazením Nového Města do Světového poháru v lednu 2020, kdy za sebou v předběžné termínové listině následují závody v Drážďanech, Novém Městě a Planici.

Rozpočet závodů Světového poháru v Novém Městě se v poslední době pohyboval mezi 14 a 15 miliony korun.

Ministerstvo školství pozastavilo sportovním svazům dotace v souvislosti s podezřením, že se na rozdělování peněz na investice domlouvala bývalá náměstkyně MŠMT Simona Kratochvílová se šéfem fotbalové asociace Miroslavem Peltou. Ministryně Kateřina Valachová slíbila, že i přes pokračující vyšetřování obdrží všechny svazy sto procent dotací do konce června.

Reklama