Hlavní obsah

Sílu pro zimu nabírala na řeckém ostrově. Tréninky Ledecké psal děda a měřila máma

Praha

Přes zimu procestuje desítky sjezdovek po celém světě, svoji oblíbenou letní destinaci má ale Ester Ledecká jen jednu. Řecký ostrov Lefkada, kam unikátní lyžařsko-snowboardová obojživelnice jezdí mezi sezónami regenerovat a nabírat sílu pro další zimu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ester Ledecká při představení projektu Českého rozhlasu Olympijský rok.

Článek

„Zase fantastické,“ rozzáří se dvojnásobná mistryně světa a dvojnásobná vítězka Světového poháru v alpském snowboardingu v reakci na dotaz, jaké bylo její léto. Na Lefkádě strávila celkem osm týdnů, a tak měla dost času na své oblíbené doplňkové sporty plážový volejbal a windsurfing.

I formou různých her ale zároveň pracovala na své fyzické kondici, která se bude v olympijské sezóně náramně hodit. „Myslím, že jsem zase připravena o něco líp, zařadili jsme nové věci. Co? To je výrobní tajemství,“ zatváří se tajemně. „Ale třeba jsme cvičili s lodními lany, různě skákali a všelijak bláznili,“ alespoň zlehka naznačí.

Ondřej Bank se zapojí častěji
Hned dva Bankové by měli být pevnou součástí týmu Ester Ledecké. Vedle lyžařského trenéra Tomáše bude svými radami a postřehy častěji přispívat i jeho bratr Ondřej, jenž loni ukončil sjezdařskou kariéru. „Domluvili jsme se, že se bude zapojovat víc,“ těší se Ledecká na výpomoc lyžaře, který se ve Světovém poháru dvakrát prosadil na stupně vítězů. „Byl už s námi v Cervinii na tréninkovém kempu a až se vrátím z Chile, pojede na ledovce a na Světový pohár do Lake Louise. Celkově se mnou bude víc než předchozí sezónu,“ říká Ledecká. Na soustředění do Chile ji vedle Tomáše Banka doprovází servisman Petr Kouřil a fyzioterapeut Jakub Marek.

Kostru fyzické přípravy má ale už několik let stejnou, pro Ledeckou ji připravil její děda a bývalý hokejový mistr světa Jan Klapáč. „Trénink pak vede maminka jako můj hlavní kouč. Pořád má stopky a něco měří,“ vypráví dvaadvacetiletá Ledecká. Další cvičení ji naordinoval její lyžařský kouč Tomáš Bank.

Z pláží a horkého Řecka si odskočila na deset dnů na ledovec. „Rozjet se na lyžích a snowboardu, zase si to trochu osahat, dostat se do rytmu a vyzkoušet, jestli jsem to úplně nezapomněla. A naštěstí nezapomněla, ještě sjedu kopec,“ usmívá se.

Sjíždění kopců si v těchto dnech užívá dosyta, ve čtvrtek totiž vyrazila stejně jako loni do Chile na čtyřtýdenní hlavní předsezónní připravu.

Do SP naskočí v Kanadě

Do severní Ameriky se ještě vrátí koncem října, když ji v Copper Mountain čeká soustředění zaměřené na snowboarding, lyžařské tréninky absolvuje v kanadské Nakisce a 1. prosince premiérový ostrý start zimy při sjezdu Světového poháru v Lake Louise.

A střídat snowboard a lyže bude Ledecká až do zimní olympiády v Pchjongčchangu, kde by se měla představit v obou sportech. „Sjezd a kombinace na lyžích se bohužel kryje se snowboardingem, ale super-G a obřák bych měla stihnout,“ hlásí Ledecká, jejíž tým se informoval na možnost změny olympijského programu, aby mohla stihnout víc disciplín.

„Pochopila jsem, že je to asi marný boj. Ale těžko se na ně zlobit, přece kvůli jedné holce nezmění celý program. I když sjezdu je mi líto, to je srdcovka,“ přiznává.

Reklama

Související témata: