Hlavní obsah

Říkají, že jsem princezna. Chci jen vědět, jak bych mezi muži obstála, obhajuje své přání lyžařská hvězda

Boston/Praha

Hodně dlouho čekala Lindsey Vonnová na chvíli, kdy se Mezinárodní lyžařská federace začne zabývat její žádostí, aby si mohla zazávodit s muži. Výkonný výbor FIS před pár dny oznámil, že rozhodnutí o jejím startu padne v květnu příštího roku. „Neočekávám, že vyhraju. Pro mě je nejdůležitější, že dostanu příležitost,“ prohlásila lyžařská hvězda.

Foto: Profimedia.cz

Lindsey Vonnová.

Článek

Jistotu, že si splní sen a zazávodí si s muži, ještě nemá. Avšak vypadá to, že vše je na dobré cestě. Mezinárodní lyžařská federace tento týden rozhodla, že se její dlouholetou žádostí bude zabývat příští rok v květnu. Pokud to Lindsey Vonnové povolí, mohla by se mezi muži objevit na startu ve sjezdu v kanadském Lake Louise v sezóně 2018/2019.

„Říkají, že je to vtip, že jsem holka, princezna. Jdu proti instituci. Proti všem těm starým pánům, kteří vůbec nevědí, o čem sport je. Nechápou, čeho jsem dosáhla,“ vysvětlovala Vonnová na webu bostonglobe.com. „Trvalo to hodně dlouhou dobu, než se věci daly do pohybu,“ dodala dvaatřicetiletá Američanka dál.

Lindsey Vonnová během své kariéry vyhrála čtyři Velké křišťálové glóby a na svém kontě má sedmasedmdesát vítězství ve Světovém poháru, což žádná jiná lyžařka nedokázala. „Trénovala jsem s nejlepšími lyžaři na světě a vím, že s nimi mohu i závodit. Sice mě teď trochu přibrzdila zranění, ale věřím, že se zase dostanu na tu úroveň, kde jsem byla,“ říká olympijská vítězka ve sjezdu z roku 2010.

„Neočekávám, že vyhraju. Pro mě je nejdůležitější, že dostanu příležitost. Chci jen vědět, jak bych mezi muži obstála. Myslím, že bych mohla být někde kolem dvacátého místa,“ uvažuje třetí žena ve sjezdu z letošního mistrovství světa. „Nemám ráda, když mi někdo určuje, co mám dělat. Žádná jiná žena o tohle přeci nežádá. Šlo by o jednorázovou výjimku,“ uzavřela hvězdná Lindsey Vonnová.

Reklama

Související témata: