Hlavní obsah

Mazák Jakš se s finským koučem zaměřil hlavně na ruce a věří, že se dostaví úspěchy

Veronika KramlováSport.czPrávo

Hodně změn zažil před olympijskou sezónou Martin Jakš. V týmu je najednou nejstarší, šéftrenérem české reprezentace se stal Fin Ilkka Jarva, který je zároveň i jeho osobním koučem a v tréninku se musel poprat s novinkami. „Zatím to vypadá, že to funguje, tak snad se dostaví v zimě výsledky,“ přeje si jednatřicetiletý běžec na lyžích.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Běžec na lyžích Martin Jakš.

Článek

Loni ho během letní přípravy trápilo zranění kolene, letos mu zdraví naštěstí drží. A tak se pod novým koučem, Finem Ilkkou Jarvou mohl naplno věnovat tréninku. „Loňský rok jsem si vytrpěl. To nejhorší období, co se týká nachlazení, ale přichází nyní. Plískanice, navíc se stupňuje trénink, tělo dostává ještě více zabrat. Musím to přežít, pak už to bude poklidnější,“ vyprávěl na čtvrteční tiskové konferenci Martin Jakš.

Ilkka Jarva si dal za úkol pozvednout české lyžování, a tak podle toho upravil i trénink. „V zahraničí mají více tréninkových hodin, a tak to Ilkka zavedl i u nás. Tréninkové hodiny, kterých je více, jsou v nižší intenzitě. Ty jsou pak doplněny kratšími s nadprůměrnou intenzitou,“ rozpovídal se o změnách jednatřicetiletý běžec na lyžích.

„U mě konkrétně se pak zaměřil na práci rukou. Vždy jsem byl dominantní jako běžec nohama, Ilkka chce, abych to podpořil ještě vrškem. Tak snad to přinese nějaké zlepšení,“ přeje si. „Zatím mám z toho dobrý pocit, když se o tom bavíme všechno logicky sedí. Někdy ale přijdou momenty, kdy mi chybí tradiční tréninky, které jsme měli dříve,“ přiznal.

Všichni dělají všechno

První výsledky se dostavily nedávno na mistrovství České republiky na kolečkových lyžích. Martin Jakš tam získal dva tituly. „Test na MČR dopadl dobře, je to pro mě uklidňující impulz. Zatím to vypadá, že to funguje, tak snad se dostaví výsledky i v zimě,“ dodal bývalý mistr světa do třiadvaceti let, který má v týmu novou roli.

Je tam totiž nejstarší a nejzkušenější. „Rád vzpomínám na léta, kdy jsem jako nejmladší vstoupil do týmu. Neměl jsem žádné povinnosti. Nyní mám rodinu a vše vnímám trochu jinak, stejně jako před lety mí starší kolegové,“ zavzpomínal s úsměvem. „S klukama vycházím dobře, parta funguje. Trenéři to drží pevnější rukou. Všichni dělají všechno, máme stejný plán,“ vyprávěl.

Bronzový medailista ze štafety z olympijských her ve Vancouveru nyní pojede na soustředění do rakouského Ramsau, kde bude trénovat na ledovci. Poté stráví pár dní doma a pak zamíří s reprezentací do finského Vuokatti. „Nedaleko odtud má Ilkka domov, možná se tam sejdeme i se sdruženáři,“ prozradil Jakš, který na letošním mistrovství světa obsadil v závodě na padesát kilometrů čtrnácté místo.

Reklama

Související témata: