Hlavní obsah

Ledecká si ve Světovém poháru poprvé zkusí obří slalom, na svahy se vrací Křížová

Veronika KramlováSport.czPrávo

Hned v prvním závodě Světového poháru v alpském lyžování se představí i největší česká hvězda, Ester Ledecká. Dvaadvacetiletá lyžařka a snowboardistka si v rakouském Söldenu poprvé zkusí obří slalom, který pojede i v únoru na olympijských hrách v Koreji. Z mužských reprezentantů se na start postaví Kryštof Krýzl a Ondřej Berndt.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká

Článek

Již za necelých čtrnáct dní odstartuje další ročník Světového poháru v alpském lyžování. V rakouském Söldenu nebudou chybět ani čeští reprezentanti v čele s Ester Ledeckou. Dvaadvacetiletá závodnice měla původně v plánu zahájit sezónu až na začátku prosince v Lake Louise, avšak poté, co zde start odřekly její kolegyně, s nadšením nabídku přijala. Nyní sice trénuje na snowboardu, avšak v létě se pilně připravovala na lyžích. Spolu s šéftrenérem českého lyžování a osobním koučem, Tomášem Bankem, odletěla do Chile, kde se nejen věnovala tréninku, ale také závodila. V Jihoamerickém poháru dvakrát ovládla sjezd a jednou kralovala v Super G.

„Spolu s nimi se zde připravovali ještě další reprezentanti, Ondřej Berndt, Jan Zabystřan, Filip Forejtek a junior Tomáš Klinský. „Intenzivně jsme trénovali. Bylo to super, jsem spokojený,“ pochvaloval si na Bank, který do týmu přibral i svého bratra Ondřeje, bývalého úspěšného závodníka. „S Ondrou jsme ještě silnější, tak snad se to projeví pak i na výsledcích,“ doufá starší z bratrů.

Dalším, kdo bude startovat v Söldenu, je Kryštof Krýzl. Jednatřicetiletý lyžař podstoupil na konci uplynulé sezóny operaci kolene a po úspěšné rekonvalescenci v létě zamířil na Nový Zéland. Přestože se musel obejít bez svého osobního kouče, zvládl přípravu skvěle a dokonce se radoval i z celkového vítězství v australsko-novozélandském poháru. „Nový Zéland mě nadchl,“ přiznal Krýzl, který do sezóny vstoupí s vysokým startovním číslem. „Na závody se už moc těším. Doufám, že se mi bude dařit, a že se brzy dostanu dopředu, abych měl zase nižší číslo,“ přál si.

Dubovská zářila na Novém Zélandu

Po roce se k závodům vrací Klára Křížová. Osmadvacetiletá závodnice neměla loni dostatečnou finanční podporu, a navíc ji trápily zdravotní problémy. Po operaci dutin a nosní přepážky však opět začala s tréninkem a lyžování ji už zase baví. „Jsem spokojená. Už se moc těším na Světový pohár v Lake Louise. Dám tam do toho všechno,“ slíbila.

Zranění zastavilo v přípravě i další české reprezentanty. Kvůli operaci ramene naskočí později do Světového poháru Jan Hudec a na lyže se nedávno po dlouhé pauze postavila Kateřina Pauláthová. Ta v dubnu podstoupila operaci křížového vazu v koleni a první závody má naplánované až na přelom listopadu a prosince v USA a do SP by se chtěla vrátit před Vánoci.

O něco dříve se na svazích objeví Martina Dubovská, která olympijskou sezónu odstartuje v polovině listopadu ve finském Levi. Pětadvacetiletá lyžařka v létě také zamířila na Nový Zéland, a i jí se zde dařilo. Ovládla paralelní slalom v rámci Winter Games a další skvělý výsledek si připsala v Australsko-novozélandském poháru, v němž ve slalomu skončila třetí. „Super,“ zhodnotila stručně přípravu. „Teď budu chtít pravidelně bodovat ve slalomu,“ uzavřela závodnice, která už má jistou účast na únorové olympiádě.

Reklama

Související témata: