Hlavní obsah

Česká hvězda, americká kráska i slalomová královna odstartují lyžařskou sezónu v Söldenu

Sölden/Praha

Již tento víkend odstartuje další ročník Světového poháru v alpském lyžování. V sobotu je v rakouském Söldenu na programu obří slalom žen, v neděli stejný závod pojedou muži. Chybět nebudou ani ty největší hvězdy v čele s Američankou Lindsey Vonnovou. Poprvé v kariéře se v této disciplíně představí také česká lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ester Ledecká.

Článek

Olympijskou sezónu zahájí dvaadvacetiletá Ester Ledecká závodem Světového poháru v alpském lyžování. Poprvé v kariéře si zkusí obří slalom, dosud jela jen Super G a sjezdy. „Jedu vždy přesně tak, jak mám natrénováno. Basta. Zahájím snowboardovou sezónu svěťákem na lyžích v Söldenu. To je senzační, že?" uvedla pro ČTK talentovaná závodnice.

Na startu se nečekaně představí i Američanka Lindsey Vonnová, která si svou účast rozmyslela teprve před pár dny. Třiatřicetiletá lyžařka chtěla původně sezónu zahájit až na přelomu listopadu a prosince v Lake Loiuse, avšak nakonec se rozhodla jinak. „Cítím, že moje forma je dobrá, tak bych to mohla v sobotu zkusit,“ řekla vítězka čtyř Velkých křišťálových glóbů pro web usatoday.com.

„Je to spíš taktické rozhodnutí. Potřebuju nasbírat body, abych se dostala do třicítky nejlepších v obřím slalomu a mohla jsem startovat šestnáctá,“ vysvětlovala. „Neuvažuju o stupních vítězů ani o malém glóbu za obří slalom. Chci jen předvést dobré jízdy a získat body, to je vše,“ dodala vítězka sedmasedmdesáti závodů Světového poháru.

Může využít také toho, že v Söldenu chybí kvůli zranění řada jiných hvězd - třeba Italka  Federica Brignoneová či Rakušanky Anna Veithová a Eva-Maria Bremová. Původně měla absentovat i Švýcarka Lara Gutová, majitelka velkého křišťálového glóbu z roku 2016, ale po těžkém zranění kolena už ohlásila návrat.

Největší favoritkou bude loňská celková vítězka Světového poháru dvaadvacetiletá Američanka, Mikaela Shiffrinová. „Cítím se lépe a jsem rychlejší než kdykoliv předtím, ale až v samotném závodě uvidím, jak na tom doopravdy jsem. Trochu jsem nervózní,“ přiznala pro diepresse.com trojnásobná světová šampiónka ve slalomu.

České barvy budou v neděli v Söldenu hájit Kryštof Krýzl a Ondřej Berndt. „Párkrát jsem tam měl problém s tím, že jsem měl vysoká očekávání a nějak mě to svazovalo, že jsem neprodal svůj potenciál. Tak jsem teď raději bez očekávání,“ konstatoval na nedávné tiskové konferenci jednatřicetiletý Krýzl.

Kvůli zraněním nestihne začátek sezóny hned několik lyžařských es. S tréninkem teprve nedávno začal Rakušan Marcel Hirscher. Šestinásobný vítěz Světového poháru si v létě na soustředění zlomil kotník. Chybět bude také Švýcar Carlo Janka. Olympijský vítěz v obřím slalomu si před pár dny vážně poranil koleno.

Reklama