Hlavní obsah

Skokan na lyžích Janda zatím nemá v létě jiskru

PRAHA

Skokan na lyžích Janda nedominuje letní Grand Prix jako loni. Vítěz zimního Světového poháru zatím postrádá jiskru minulých dvou sezón, ale těžkou hlavu si z toho nedělá. Po čtyřech závodech letní skokanské série je obhájce titulu Janda průběžně dvanáctý. Ve dvou závodech nepostoupil ani do druhého kola, ve Val di Fiemme skončil třetí a v Courchevelu patnáctý.

Foto: PRÁVO/Milan Malíček

Jakub Janda

Článek

"Není to ono. Nevím proč, ale chybí tomu jiskra," řekl osmadvacetiletý skokan z Frenštátu pod Radhoštěm. Před Grand Prix neměl moc dobrých skoků a jakoby pořád zkouší. "Po technické stránce to je dobré, ale skoky jsou opatrné. Možná mám trochu strach, abych moc nezkazil, a nedám tomu potom sto procent," uvažoval Janda.

Letní soutěž je doplňkem hlavní sezóny a skokani ji berou jako přípravu na zimu. I proto se Janda ze svých výsledků nestresuje. "Je pohoda, najeli jsme na něco nového a zkoušíme," narážel Janda na fakt, že tým vede od jara nově Rakušan Richard Schallert. "Myslím, že by to v budoucnu zase mohlo být dobré," věřil Janda v lepší formu.

Japonsko vynechá

S obhajobou letní Grand Prix to pro českého reprezentanta nevypadá růžově a Janda na ni ani nemyslí. Navíc neobjede všech deset závodů. "Už jsme se domlouvali s trenérem, že Japonsko vynechám a budu radši trénovat," řekl.

Zatímco nové lyže má Janda v pohodě, provází ho problémy s kombinézou. Pořád od výrobce nemá tu pravou. "Oproti ostatním je vidět, že se nenafoukne a nepracuje," říkal Jandovi i kouč Schallert. Již podruhé poslal kombinézu na přešití. "Je mrtvá (kombinéza), něco tomu pořád chybí," doplnil český skokan.

Takové problémy s kombinézou Janda dosud nezažil. "To k tomu patří, jednou to přijít muselo," mávl nad tím nyní rukou. "Je ještě dobře, že to přišlo v létě, protože v zimě by to bylo horší," doplnil.

Kondiční plán v kapse

Po pondělním závodu v Courchevelu zamířil Janda na týden domů do Frenštátu. V kapse už měl plán od Schallerta na trénink, převážně kondiční. "Richi (Schallert) říkal, ať si teď trochu odpočineme od skákání, bylo toho víc než dost, a nemyslíme na to," řekl Janda, který zatím skáče bez podepsané reprezentační smlouvy se svazem.

Letní Grand Prix bude pokračovat v sobotu 26. srpna v polském Zakopaném. Tam český tým odjede již v úterý, aby mohl o den později začít skákat. "A trochu se do toho zase dostat," dodal Janda.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články