Hlavní obsah

Smutná se na olympiádu nechystá. Svaz se neozval, asi mě nepotřebují, tvrdí

Praha

Když se před rokem běžkyně na lyžích Kateřina Smutná vracela do českých služeb, motivovala ji i vzpomínka na olympiádu ve Vancouveru, kdy v rakouských barvách sledovala, jak kvarteto reprezentantů její rodné země v čele s Lukášem Bauerem přebírá bronzové medaile. Jenže sama se olympijského startu za Česko zřejmě nedočká. Společnou cestu s vedením reprezentace čtyřiatřicetiletá Smutná nenašla a jako prioritu si vybrala seriál Ski Classics, v němž může v barvách týmu Lukáš Bauera bojovat o vítězství.

Foto: Bauer Ski Team

Kateřina Smutná bude v nové sezóně preferovat dálkové běhy na lyžích.

Článek

Smutná trenérsky vedená svým partnerem Radimem Dudou se rozkmotřila s českou reprezentací v čele s koučem Stanislavem Frühaufem už před čtrnácti lety a odešla do Rakouska. Vloni se oba vrátili, Duda se stal koučem ženské reprezentace. Jenže v létě přišly v reprezentaci trenérské změny a vazby Smutné s českým týmem se opět vážně narušily.

Potřebovala by delší přípravu

„My se po minulé sezóně rozhodovali, jestli olympiáda ano, nebo ne. A tím, že se nám nikdo ze svazu neozval, bylo to jednodušší a zaměřili jsme se na závody Ski Classics. Bylo to zklamání, čekala jsem, že zájem mít budou, ale asi mě nepotřebují,“ krčí Smutná rameny.

Její doménou jsou dálkové běhy, vloni byla v seriálu Ski Classics druhá zřejmě jen vinou vynechaného závodu v Číně. Když se ale představila na mistrovství světa v Lahti, na desítce klasicky se nevešla do elitní třicítky. „Mysleli jsme, že by to nemusel být takový problém, ale zkoncentrovat se po šesti maratónech na deset kilometrů není jednoduché,“ ví.

Proto se s Dudou dohodli, že na přípravu na Pchjongčchang by potřebovali více času. „Katka v létě absolvovala testy s reprezentací, které suverénně vyhrála, ostatní deklasovala. O olympiádě snila, ale svaz si to představoval tak, že by nehradil přípravu a za tu nulu peněz by se nominovala a reprezentovala Česko,“ popisuje Duda.

„Kdyby se chystala měsíc před olympiádou, vynechá tři důležité závody a přijde o šanci v celkovém pořadí Ski Classics. My se tak rozhodli olympiádu oželet kvůli financím i podpoře svazu,“ vysvětluje.

Schůzky proběhly

Sportovní ředitel běžeckého úseku Lukáš Sacher ale odmítá, že by svaz o Smutnou nestál. „Měli schůzku se mnou i šéftrenérem Jarvou a podmínky byly dané, že se dá kvalifikovat ze Světového poháru, ne z distančních závodů,“ líčí.

„A že nedostali nic na přípravu? Tak to je, zajišťujeme přípravu reprezentace na olympiádu, ale nikomu nic nedáváme. Doufám, že to není uzavřená kapitola,“ věří. „Podle mě je šance tak jednoprocentní,“ odhaduje Smutná.

Měla by Kateřina Smutná reprezentovat Česko na ZOH v Koreji?
Ano
94,9 %
Ne
5,1 %
Celkem hlasovalo 1869 čtenářů.

Reklama

Související témata: