Hlavní obsah

Po roce hrůzy přišla úleva. Skikrosařka Zemanová už může normálně fungovat

Praha

Do zpěvu jí pořád není, ale už v sobě nosí naději, že vleklé trable s koleny zmizí. Skikrosařka Andrea Zemanová místo lyžařských svahů objížděla lékařské ordinace, až poslední zákrok 24letou dívku, která už se ve Světovém poháru prosadila i na pódium, nabil optimismem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Andrea Zemanová během představení čepice z olympijské kolekce pro ZOH 2018.

Článek

Jak to aktuálně vypadá s vašimi koleny?

Momentálně rehabilituju a je to na dlouhé lokte. Začalo to vloni na podzim, kdy mi začali čistit zničené chrupavky v kolenech. Vždycky je vyčistili, já přes bolest fungovala, ale nebylo to ono. Snažila jsem se dělat, co šlo – posilovnu, bazén, ale ztratila jsem hrozně moc času. Až teď v září doktoři Větvička, Hanus a Frei přišli na to, kde je příčina, protože při předchozích operacích se řešil jen následek problému, což byla zničená chrupavka.

Co tedy bylo příčinou?

Patela mi drhla o stehenní kost a chrupavka se drtila. Tak mi museli nařezat postranní vaz, udělat takzvanou laterální release, kdy mi zapadla patela do jamky. Tak jsem ráda, že můžu normálně fungovat. Zatím mi teď operovali levé, s druhým uvidíme.

Asi se vám hodně ulevilo.

Strašně. Fakt už třetí den po operaci to bylo lepší než předchozí rok. To jsem chodila z operace na operaci, z injekce na injekci, takový rok hrůzy. Koleno bolelo, i když jsem jen ležela, byly tam pořád záněty.

Tak nelehké období jste ve své kariéře asi dosud nezažila…

Jsem zvyklá, že náš sport je adrenalinový a je jeho součástí, že sebou občas seknete, zlomíte si ruku… Pak se to odoperuje a vy víte, kdy zhruba zase budete připraveni. Tohle ale bylo složité v tom, že jsem nevěděla, kdy budu zase v pořádku, jen jsem pořád čekala na zlepšení, třikrát se to otvíralo vlastně zbytečně. To bylo hrozně těžké.

Reklama