Hlavní obsah

Do Liberce by se měl v roce 2019 vrátit skokanský Světový pohár

Aktualizováno

Do Liberce by se měli deset let po mistrovství světa v klasickém lyžování vrátit elitní skokani. V kalendáři Světového poháru figurují závody na velkém můstku na Ještědu v lednu 2019 hned po Turné čtyř můstků.

Foto: Sport.cz

Roman Koudelka při tréninku.

Článek

Návrat Světového poháru do Liberce oznámil na dnešní tiskové konferenci sportovní ředitel skokanského úseku svazu lyžařů Rostislav Jozífek. V návrhu programu skokanského seriálu je Liberec 12. až 13. ledna 2019.

"Konečně se zase dočkáme domácích závodů," uvedl nejlepší současný český skokan Roman Koudelka. "Pro mé blízké, pro rodinu a fanoušky to bude kousíček. Pevně věřím, že se z toho stane tradice a lidé se naučí chodit."

Právě Koudelka byl při posledním SP v Liberci v roce 2008 sedmý a na mistrovství světa v klasickém lyžování o rok později skončil dvakrát devátý.

Jozífek doufá, že se Světový pohár v Liberci uskuteční rovněž v letech 2020 a 2021. "Přání z naší strany jsou tři roky ze čtyř," podotkl. Vrátit SP skokanů do Česka podle něj nebylo složité. "Po letech pauzy jsme měli rezervovaný termín a bylo jen na nás, jestli tam budeme, nebo ne," řekl.

Světový pohár se měl v Liberci konat už předloni, ale kvůli finančním potížím pořadatelů byl zrušen. "Šlo o výjimku. Sešlo se mnoho aspektů, mělo to být dohromady s kombinací, byly vysoké náklady na produkci signálu a konkurenční termín s biatlonem," řekl Jozífek a dodal, že nyní je závod zajištěn.

V Česku se nejlepší skokani na lyžích představili naposledy v roce 2014 při mistrovství světa v letech v Harrachově, které ale výrazně narušil vítr.

Reklama

Související témata: