Hlavní obsah

V Kanadě se pojede mírnější sjezd, týmy uctí Poissonovu památku

Lake Louise
Aktualizováno

Po tragickém úmrtí francouzského lyžaře Davida Poissona se úvodní sjezd Světového poháru pojede v Lake Louise na méně náročné trati, než se původně plánovalo. Závodní víkend v Kanadě bude zároveň věnován vzpomínce na bronzového medailistu z mistrovství světa 2013.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

David Poisson na archivním snímku slaví třetí místo ve sjezdu při SP v Santa Caterině v roce 2015.

Článek

Sobotní sjezd absolvují lyžaři s černými páskami a mezinárodní federace FIS nechala natisknout speciální startovní čísla s Poissonovým jménem. Řada týmů se chystá nastoupit se samolepkami s francouzskou vlajkou na ochranné helmě. V cílovém prostoru budou Poissona připomínat dva bannery.

Poisson měl fatální nehodu na začátku minulého týdne v přípravě v kanadském zimním středisku Nakiska. Při pádu ve vysoké rychlosti jej nezastavily ochranné sítě u trati a narazil do stromu.

"Je jasné, že teď bude éra sjezdového lyžování rozdělena na tu před Poissonovou nehodou a po ní," řekl ředitel závodu Markus Waldner rakouské agentuře APA.

"Normálně se snažíme připravit spíše ostřejší sjezdy, teď jsme ho ale o něco zmírnili, aby závod nebyl příliš těžký a všichni dorazili do cíle zdraví. Pro všechny je to velmi, velmi těžká situace," uvedl Waldner po první poradě týmů v dějišti úvodních rychlostních závodů sezóny. Mítink vedoucích výprav začal minutou ticha a bezpečnost pak byla hodinu jeho hlavním tématem.

Francouzi v péči psychologa

Funkci mluvčího sportovců prozatím převzal místo otřeseného Francouze Adriena Theauxe rakouský olympijský vítěz ve sjezdu Matthias Mayer. Do dění na závodních svazích by se ale lyžaři z francouzského týmu měli zapojit.

Po kolegově tragédii jim byla poskytnuta psychologická péče a všichni se rozhodli, prý i na přání Poissonovy matky, že to v Lake Louise přinejmenším zkusí. "Kdo ale nakonec zjistí, že se na to necítí, může toho nechat," uvedl mluvčí francouzského týmu Laurent Chretien.

Dnes byl v Kanadě na programu první trénink, ale zhatily ho nepříznivé podmínky. Podklad byl po nočním sněžení příliš měkký, proto byly tréninkové jízdy zrušeny.

Reklama

Související témata: