Hlavní obsah

Vypadla Čína. O to bych měla mít větší šanci, říká Smutná před startem seriálu

Praha

Prologem začne v neděli sedmý ročník seriálu dálkových běhů na lyžích Visma Ski Classics. Hlavní českou hvězdou by měla být Kateřina Smutná, která chce v dresu týmu Lukáše Bauera zaútočit na celkové vítězství.

Foto: Svaz lyžařů ČR

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Smutná

Článek

Na startu opět budou mimo jiné bývalý vítěz Ski Classics Stanislav Řezáč v dresu českého uskupení Silvini Madshus či Petr Novák jezdící za Atlas Craft.

Vítězka Vasova běhu z roku 2016 Smutná obsadila v minulé sezoně celkově druhé místo za Britou Johanssonovou-Norgrenovou ze Švédska. Nyní pomýšlí na triumf: "Chci se koncentrovat na celkové pořadí ve Ski Classics. Z programu vypadla Čína, o to bych měla mít větší šanci, ale potřebuju hromadu štěstí," řekla Smutná. V minulém ročníku vyhrála sedm závodů, z toho pět v řadě, ale nedojela Vasův běh.

Čtyřiatřicetiletá Smutná závodila dva roky v norském týmu, ale skončila jí smlouva a novou nabídku nedostala. "Chtěli si tam nechat jenom Nory a jednoho Švéda. Nabídka od Lukáše přišla první a pak už jsem další tým nesháněla," řekla.

Zima začne týmovou "časovkou" na 11 kilometrů ve švýcarské Pontresině. "Je to show a propagace. Chceme se ale ukázat, začít sezonu dobře a potvrdit, že máme ambice bojovat o top pětku v konečném pořadí týmů," řekl Bauer.

Českým vrcholem bude 18. února Jizerská 50. Nejlukrativnější je Vasův běh s dotací 50 tisíc eur, z které vítězové obdrží deset tisíc, přes 250 tisíc korun.

Králem dálkových běhů minulé sezony byl korunován Nor Tord Asle Gjerdalen a s krajany je favoritem i v nadcházející zimě.

Program Visma Ski Classics 2017/18:
26. listopadu: Pontresina (Švýc.) - Pro Team Tempo 11 km
2. prosince: La Sgambeda (Livigno/It.) - 35 km
13. ledna: Kaiser Maximillian Lauf (Seefeld/Rak.) - 60 km
20. ledna: La Diagonela (Engadin/Švýc.) - 65 km
28. ledna: Marcialonga (Trentino/It.) - 70 km
3. února: Toblach - Cortina (It.) - 50 km
18. února: Jizerská padesátka (Bedřichov) - 50 km
4. března: Vasův běh (Mora/Švéd.) - 90 km
17. března: Birkeneiner (Lillehammer/Nor.) - 54 km
7. dubna: Reistadloppet (Bardufoss/Nor.) - 50 km
14. dubna: Ylläs - Levi (Fin.) - 67 km

Reklama